Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο «σκαμνί» ο Πιστόριους για να ακούσει την ποινή του

Στη δικαστική αίθουσα της Πρετόρια βρέθηκε την Δευτέρα(13/10) ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης για να ακούσει την ποινή που θα του επιβληθεί. H ψυχολόγος του Πιστόριους είπε ότι «ο Όσκαρ είναι ένας... τσακισμένος άνθρωπος που έχει χάσει τα πάντα»

Ο Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στένκαμπ, παρουσιάστηκε την Δευτέρα το πρωί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόρια, για την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την ανακοίνωση της ποινής του, διαδικασία που ενδέχεται όμως να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες.

Ο Παραολυμπιονίκης δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους καθώς προσερχόταν στο δικαστήριο, αλλά χαιρέτησε την οικογένειά του εισερχόμενος στην αίθουσα χαμογελώντας και αγκαλιάζοντάς τους, ενώ στο δικαστήριο ήταν και  οι γονείς του θύματος.
 
Να τονίσουμε ότι  η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα έκρινε τον Σεπτέμβριο πως η πολιτική αγωγή δεν απέδειξε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης και τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ετυμηγορία που μπορεί να του επιφέρει ποινή έως και 15 χρόνια κάθειρξης. Το δικαστήριο θα ακούσει τα επιχειρήματα του εισαγγελέα και των συνηγόρων του Πιστόριους, οι οποίοι αναμένεται να καλέσουν νέους μάρτυρες--μεταξύ των οποίων και εμπειρογνώμονες της ψυχικής υγείας--σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν την ετυμηγορία.
 
«Ο Οσκαρ Πιστόριους είναι ένας τσακισμένος άνθρωπος», δήλωσε πάντως  ενώπιον του δικαστηρίου η ψυχολόγος του, η οποία εκλήθη από την υπεράσπιση να καταθέσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για τον καθορισμό της ποινής του.
 
«Έχουμε μπροστά μας έναν τσακισμένο άνθρωπο, που έχει χάσει τα πάντα. Έχει χάσει την ηθική και επαγγελματική του υπόληψη, έχει χάσει τους φίλους του, έχει χάσει την καριέρα του και κατά συνέπεια τη δυνατότητα να κερδίσει τα προς το ζην και την οικονομική του ανεξαρτησία», είπε η Λορ Χάρτσενμπεργκ.
 
«Σε συναισθηματικό επίπεδο, η εικόνα που έχει για τον ίδιο, για την αξία του και για την ταυτότητά του έχει πληγεί σοβαρά, σε σημείο που είναι πιθανόν να μην αναλάβει πλήρως από τις συνέπειες αυτές».
 
Περιγράφοντας τις συνεδρίες που είχε μαζί του, η Λορ Χέρτσενμπεργκ δήλωσε ότι ο Πιστόριους ήταν ανίκανος να μιλήσει, έκλαιγε και κατέρρεε. Κατά τη γνώμη της, ο Οσκαρ Πιστόριους «έχει βαριές τύψεις  και υποφέρει για την οικογένεια του θύματός του.»
 
Απαντώντας στις δηλώσεις της ψυχολόγου, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ επικεντρώθηκε στην οδύνη της οικογένειας του θύματος: «Εδώ έχουμε έναν τσακισμένο άνθρωπο, αλλά είναι εν ζωή», είπε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Στίβος
Νοτια Αφρική