Ηλεκτρονική Έκδοση

Μισός αιώνας Bowie

Μια ακόμα συλλογή ως ηχητική τούρτα γενεθλίων το «Nothing Has Changed» από τον Ντέιβιντ Μπάουι με το νέο τραγούδι «Sue (Or In A Season Of Crime)» να δείχνει ότι κινείται σε νέα μουσική κατεύθυνση.

Πως να χωρέσεις πενήντα χρονια πορείας σε μερικά τραγούδια: Και κυρίως πως να επιλέξεις τα πιο σημαντικά όταν η ίδια σου η πορεία υπήρξε εξαιρετικά αλλοπρόσαλλη καθώς η πρωτοπορία και ο πειραματισμός των πρώτων δεκαετιών συγκρούονται με την σύμβαση και την παθητικότητα των πιό πρόσφατων. Ο Ντέιβιντ Μπάουι παραμένει ένας από τους μουσικούς που καθόρισαν τον ποπ ήχο στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Από την εποχή του «Space Oddity» ήταν ο τολμηρός ρόκερ όπου μπορούσε να αλλάζει την εικόνα του και να μεταμορφώνεται πότε στον εξωγήινο σταρ Ζίγκι Στάρνταστ που μάγευε με το γκλαμ ροκ τους γήινους και πότε στο Αδύνατο Λευκό Δούκα που απενεχοποιούσε τον φανκ σόουλ ήχο.
  

 Όμως από το «Let's Dance» του 1983 και μετα η μουσική του Μπάουι φάνηκε να ακολουθεί τα ρεύματα του συμρου. Οχι ότι έγραφε κακά τραγούδια αλλα ήταν πιά ο μουσικός που αντί να επινοεί τις νέες κατευθύνσεις στην ποπ σκηνή, τις μιμούνταν με άψογο επαγγελματισμό και ελάχιστη φαντασία. 

 
Κάπως έτσι ο τίτλος «Nothing Has Changed» σε μια συλλογή που πασχίζει να τοποθετήσει τραγούδια- ορόσημα όπως το «Rebel Rebel» η το «Fame» διπλα σε ανούσια κομμάτια της χειρότερης περιόδου του όπως το «Time Will Crawl» η τη συνεργασία του με τον Τζάγκερ στην επιτυχία των Martha and the Vandellas στο «Dancing in the Street» μοιάζει περισσότερο με ευχή. Πολλά έχουν αλλάξει ιδιαιτερα τα τελευταία χρονια, αφού πριν το περσινό «The Next Day» η λάμψη του Μπάουι αργοσβηνε στην μουσική σκηνή. 
  

Καθώς η συλλογή θα κυκλοφορήσει στις 18 Νοεμβρίου, ο Μπάουι έχει προνοήσει τρία εξώφυλλα για τις τρεις διαφορετικές εκδοχές της. Το τριπλό cd απευθύνεται σε όσους τον γνώρισαν στα χρονια του '80, στις πιστες των κλαμπ της εποχής, καθώς συγκεντρώνει κυρίως τις εμπορικές του επιτυχίες. Το διπλό cd κλείνει το μάτι στους παλιούς του ακολουθους καθώς σε ταξιδεύει σε σταθερή πορεία από τα χρονια του εξήντα ως τις αρχές του 21ου αιώνα. Τέλος το διπλό βινύλιο προσπαθεί να γεφυρώσει τον παλιά εικόνα του ροκ χαμαιλέοντα με την μετέπειτα ανώδυνη εκδοχή της. 

  

Και το κερασάκι πάνω σε αυτήν την ηχητική τούρτα γενεθλίων είναι το νέο του τραγούδι το «Sue (Or in a Season of Crime)» όπου ο Μπάουι πειραματίζεται με την τζαζ, με την συνεργασία της νεοϋορκέζικης Maria Schneider Orchestra αποδεικνύοντας ότι η επιστροφή του θα έχει μια συνεχεια που ίσως αποδειχτεί συναρπαστική. 

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική