Ηλεκτρονική Έκδοση

Διμερής συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης

Βενιζέλος: Η Τουρκία υπονομεύει την πορεία των συνομιλιών

Για υπονόμευση των συνομιλιών σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού κατηγόρησε την Τουρκία ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Η συνάντηση επισφραγίστηκε με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης.

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της Λευκωσίας για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε δε ότι εξετάστηκαν σε βάθος οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και σημείωσε ότι σε μια διεθνή συγκυρία τόσο βεβαρημένη, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την πορεία των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι υποχρέωση όλων να βοηθήσουν τις συνομιλίες, αλλά παρατήρησε ότι παρατηρούνται συμπεριφορές που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ο πυρήνας του προβλήματος είναι πάντα ο ίδιος, δηλαδή «η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Όσον αφορά στη συνεργασία Αιγύπτου- Κύπρου- Ελλάδας, ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «μια κίνηση ουσιαστικής εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, γιατί η Αίγυπτος παίζει έναν καθοριστικό ρόλο σε όλες τις κρίσεις» και σημείωσε ότι βάση αυτής της συνεργασίας αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην κρίσιμη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε εξάλλου, πιθανότατα για τις 9 Νοεμβρίου στο Κάιρο, την πρώτη τριμερή Συνάντηση Κορυφής με τη συμμετοχή, του Προέδρου της Αιγύπτου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός έκανε λόγο για μια παραγωγική συνάντηση και υπογράμμισε ότι μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο λέγοντας ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί και σε αυτήν τη δοκιμασία της Κύπρου, με όλες τις δυνατότητες, οι οποίες της προσφέρονται.

Όπως, τόνισε οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ έχουν συνέπειες στον διακοινοτικό διάλογο, ο οποίος, όπως πρόσθεσε, δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών και επίδειξης ισχύος και μάλιστα, σε μια φάση, κατά την οποία οι συνομιλίες θα προχωρούσαν επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές. Επίσης έκανε λόγο για αποθράσυνση της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η αυστηρότητα, που θα έπρεπε να επιδείξει η διεθνής κοινότητα απέναντί της, μέχρι στιγμής δεν είναι η αναμενόμενη, αν και πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Κυπριακό
ΑΟΖ
Υπουργείο Εξωτερικών