Ηλεκτρονική Έκδοση

Γιορτή για την ελευθερία των σπόρων

Στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου 2014 οδός Κοραή (μετρό Πανεπιστήμιο), 10:30πμ – 7:30μμ

«Όποιος ελέγχει το σπόρο ελέγχει την τροφή ελέγχει και την ανθρωπότητα», αναφέρει η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι.

φωτο τράπεζα σπόρων φωτο τράπεζα σπόρων Το σκεπτικό των εκδηλώσεων αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση από την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι, που σχολιάζει: "Εν αρχή ην ο σπόρος! Γιατί ο σπόρος είναι ο πρώτος κρίκος της διατροφής μας. Η τροφή και η γη είναι η βάση της ζωής και του πολιτισμού μας.

Σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι των πόλεων έχουμε λησμονήσει τη σύνδεσή μας με τη γη και τον σπόρο που μας τρέφει, και που η τροφή μας έχει γίνει έρμαιο σχεδόν των κερδοσκοπικών εταιρειών, εμείς γιορτάζουμε την διατροφική ασφάλεια και ανεξαρτησία που μας παρέχουν οι ντόπιοι παραδοσιακοί σπόροι.

Όποιος ελέγχει το σπόρο ελέγχει την τροφή ελέγχει και την ανθρωπότητα Σε μια εποχή που έχουμε χάσει το 75% της αγροτικής μας βιοποικιλότητας θεσπίστηκε διεθνώς ο Μήνας Δράσεων για την Ελευθερία των Σπόρων και τη Δημοκρατία της Γης (20 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου.

Μέσα στο μήνα αυτό οργανώνονται, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης όπου οι παραδοσιακοί σπόροι κινδυνεύουν, γιορτές και φεστιβάλ για να θυμίσουν την πρωταρχική και αρχέγονη αξία του σπόρου. Είναι εποχή σποράς! Γι αυτό σας καλούμε να συμμετέχετε στο 2ο Αθηναϊκό Φεστιβάλ για την Ελευθερία των Σπόρων που οργανώνει η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι.

Στη γιορτή αυτή θα μοιραστούν δωρεάν σπόροι και σπορόφυτα από ντόπιες ποικιλίες χειμερινών λαχανικών, που συντηρούνται με αγάπη και μεράκι από τους εξαιρετικούς μας σποροφύλακες, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε με παραδοσιακά και άλλα μουσικά σχήματα, θα γίνουν εικαστικά δρώμενα για μεγάλα και μικρότερα παιδιά, και θα γίνουν ομιλίες για την αξία των παραδοσιακών σπόρων και τη νομοθεσία που τους διέπει. Για να μη χάσουμε αύριο αυτό που έχουμε σήμερα!".

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία