Έντυπη Έκδοση

Αμφιβολίες και απροθυμίες

Μόνον διεθνείς αμφιβολίες έχει εισπράξει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πείσει ότι η χώρα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω Μνημόνια, τρόικα και ΔΝΤ και να «ανοίξει τα φτερά της» στις αγορές.

Μετά το ΔΝΤ, και το Eurogroup χθες συνέστησε στην Ελλάδα να σπεύσει βραδέως στην πρόθεσή της να απεμπλακεί από το μνημονιακό πλαίσιο των δανειστών, ενώ αρκετοί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν ανοιχτά τις αμφιβολίες τους κατά πόσο η εύθραυστη ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει το σοκ των αγορών, όταν μάλιστα πρέπει να καλύψει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό, που μπορεί να φτάσει και τα 27 δισ. ευρώ. Ολες οι πλευρές των δανειστών όμως συμπίπτουν σε ακόμα δύο σημεία: Η Αθήνα οφείλει, πριν από οποιαδήποτε κίνησή της, να ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία αξιολόγησης της τρόικας -δηλαδή να συμφωνήσει σε Ασφαλιστικό-εργασιακά-απολύσεις στο Δημόσιο- και πολύ περισσότερο να αποδεχθεί ότι στη μεταμνημονιακή εποχή θα υπάρχει ένα πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, ίσως πιο χαλαρό, χωρίς κανονιστικούς νόμους, όπως το παρόν Μνημόνιο.

Υπάρχει και ακόμα ένα σημείο στο οποίο συμπίπτουν οι εκτιμήσεις των δανειστών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα παραδώσει ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο απεμπλοκής της από το Μνημόνιο.

Με δυο λόγια, οι δανειστές μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδεχθεί τον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης για την ταχύτατη απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο και επιμένουν να αντιμετωπίζουν το θέμα από τεχνοκρατικής-γραφειοκρατικής-οικονομικής πλευράς.

Δεν δείχνουν οι δανειστές τη διάθεση να συμπράξουν πολιτικά μαζί με την ελληνική κυβέρνηση (που επιθυμεί να μειώσει την προοπτική πρόωρων εκλογών, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας), μέσω μιας αμοιβαίως -πολιτικά- συμφωνημένης εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι να διευκολύνουν μια άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Αυτό που είναι σαφές για την ώρα είναι ότι Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ δεν έχουν καμιά όρεξη να συμπράξουν στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι και πολύ περισσότερο να θεωρηθούν ως υποστηρικτές της παρούσας κυβέρνησης και εν δυνάμει εχθροί μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό ακριβώς και ζητούν επιμόνως από την Αθήνα συγκεκριμένες και υπολογισμένες προτάσεις για την απεμπλοκή από το Μνημόνιο, με σαφή την προειδοποίηση ότι όποια και αν είναι η εσωτερική εξέλιξη, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό κάποιας μορφής εποπτεία και έλεγχο. Τελεία και παύλα.

Κανένας από τους δύο μεγάλους πολιτικούς παίκτες στην Αθήνα δεν είναι έτοιμος αυτήν τη στιγμή να παρουσιάσει ένα λεπτομερές, συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο ασφαλούς εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να γοητεύσουν τους ψυλλιασμένους ψηφοφόρους, η πρώτη με εγγυημένη (;) ομαλή έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, ο δεύτερος με ανατροπή του Μνημονίου και σίγουρο (;) κούρεμα του χρέους.

Καθώς οι εταίροι και το ΔΝΤ αφήνουν προς το παρόν ελεύθερο το εσωτερικό πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης, οι δύο «μονομάχοι» της εσωτερικής αρένας μπορούν μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεσαλώνουν ελεύθερα, ανταλλάσσοντας βαριές κατηγορίες που αγγίζουν τα όρια της παρέμβασης της Δικαιοσύνης.

Ομως οι παιδονόμοι θα μιλήσουν τελευταίοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εκτάκτως ερριμμένα