Έντυπη Έκδοση

«Guardian»: Ολοένα και πιο δημοφιλής η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση

Για την πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ νωρίτερα του αναμενομένου, ενημερώνει ο «Guardian» το βρετανικό κοινό, κάνοντας λόγο για φόβο απέναντι στο ενδεχόμενο νέας οικονομικής βοήθειας.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της Ελενα Σμιθ από την Αθήνα, υποστηρίζεται πως οι Ελληνες αξιωματούχοι, που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον για τη φθινοπωρινή σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, ζήτησαν να βγουν από το πρόγραμμα νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη του τον Μάρτιο του 2016.

Ενώπιον της Κριστίν Λαγκάρντ ο Γκίκας Χαρδούβελης υπστήριξε πως η Αθήνα μπορεί να σταθεί χωρίς επιπρόσθετο δανεισμό από το Ταμείο, ενώ μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα φέρεται να παρουσίασαν λεπτομερές σχέδιο για τη δυνατότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από τις αγορές.

Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά το Σάββατο στη Βουλή, όπου κατά τον «Guardian» «η κυβέρνησή του επιβίωσε από μία κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης»: «Οχι μόνο δεν χρειαζόμαστε νέο Μνημόνιο, αλλά δεν χρειαζόμαστε ούτε τα υπόλοιπα χρήματα από την αρχή του επόμενου έτους. Μπορούμε να τα αφήσουμε ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο σκοπός μας».

Τα «σκουπίδια»

Αυτός, βέβαια, δεν φαίνεται να είναι ο σκοπός του ΔΝΤ αλλά και γενικώς των δανειστών της χώρας, μετά το μπαράζ δηλώσεών τους τις τελευταίες μέρες, που δείχνουν ότι ήρθαν για να μείνουν. Το δημοσίευμα παραθέτει τα λεγόμενα της Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη από την Ουάσιγκτον («κατά την άποψή μας, η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη θέση αν είχε προληπτική στήριξη»), όπου το ΔΝΤ ζητά «εξέλιξη της σχέσης» και αναφέρεται στον πρόεδρο της ΕΚΤ γράφοντας πως «ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε επιτήρηση ώστε τα διαβαθμισμένα ως σκουπίδια ABS των ελληνικών τραπεζών να είναι επιλέξιμα στο πρόγραμμα αγορών ABS» της ΕΚΤ.

Το βρετανικό δημοσίευμα κλείνει με αναφορά στον Ελληνα πρωθυπουργό. Τη στιγμή που ο «εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός καταρρέει», ο Αντώνης Σαμαράς «αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο δημοφιλή αντιμνημονιακή αντιπολίτευση με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ο Σαμαράς δεν τρέμει μόνο τις δεσμεύσεις που απορρέουν από μία επιπρόσθετη βοήθεια, αλλά και την πολιτική αναταραχή», αναφορικά με την εμπλοκή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015. Με τις πρόσφατες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων «στα ύψη», η έξοδος από το πρόγραμμα γίνεται «επείγουσα για την κυβέρνηση» -κατά τον «Guardian»- που σκοπό της έχει -θα συμπληρώναμε- να παραμείνει για πάντα στην εξουσία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Ξένος τύπος
Κυβέρνηση