Έντυπη Έκδοση

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ EUROGROUP ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ...

Προληπτικό Μνημόνιο με νέους όρους

Για το τέλος του χρόνου, οπότε ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την «επόμενη ημέρα του ελληνικού Μνημονίου» ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο το Μνημόνιο να αντικατασταθεί από ένα προληπτικό πρόγραμμα πιστώσεων για την Ελλάδα, το οποίο όμως, όπως ξεκαθάρισε, θα συνοδεύεται από νέους όρους.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών με τον πρόεδρο του Eurogroup Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών με τον πρόεδρο του Eurogroup Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι τα κεφάλαια που θα περισσέψουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, εκτός αν πάρει διαφορετική απόφαση το δ.σ. του ESM.

Σε αυτό το κλίμα ο κ. Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, καθώς ακόμα «είμαστε στη μέση αυτού του προγράμματος, που εκτείνεται ώς το τέλος του χρόνου, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, ακόμα και περαιτέρω εκταμιεύσεις, αν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να δεσμευθεί για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει, και πριν από το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αποφασίσουμε το τι θα ακολουθήσει» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι: «Το προληπτικό πρόγραμμα είναι μία πιθανότητα».

Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «δεν έχουμε ακούσει επίσημα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για διακοπή του προγράμματος με το ΔΝΤ», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση στο Eurogroup ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «βιώσιμη και αξιόπιστη για όλους τους εταίρους».

Το χρέος

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να αναφερθεί στο ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών αλλά και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι: «Δεν μπορώ να απαντήσω ακόμα. Πριν από το τέλος του χρόνου θα κάνουμε νέους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης για του χρόνου και τα επόμενα έτη και μετά θα δούμε τι είναι απαραίτητο».

Αναφορικά με την πορεία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο το καλοκαίρι όσον αφορά στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, επισημαίνοντας: «Ενημερωθήκαμε ότι χρειάζεται σε ορισμένες περιοχές περαιτέρω πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις αναγκαίες δράσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οταν τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση θα είναι πιο καθαρά, θα συζητηθούν οι διαδικασίες για το τι θα ακολουθήσει μετά το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου».

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση σχετικά με το εάν η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας είναι πρόωρη, σημείωσε ότι «προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση, και σε αυτό το πλαίσιο Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα συζητήσουμε για το μέλλον.

Σχολιάζοντας το εάν λαμβάνει υπόψη το Eurogroup το ενδεχόμενο εκλογών, περιορίστηκε να πει ότι αυτό δεν μπορεί να είναι στο προσκήνιο. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά υπάρχουν κανόνες. Το βασικό για την Ελλάδα είναι πώς θα σχεδιάσει την έξοδο ή την επόμενη μέρα, ώστε να είναι βιώσιμη.

Σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο επίτροπος Γ. Κατάινεν σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, αλλά η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη. Υπάρχουν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν. «Υπάρχουν καλά αποτελέσματα, αλλά και πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξέρουμε αμέσως μετά την ανακοίνωση των τραπεζικών τεστ αντοχής ποιο ποσόν από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ θα περισσέψει, καθώς όπως είπε «αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, οι τράπεζες θα έχουν ένα περιθώριο 6 έως 9 μήνες για να το καλύψουν με ίδια κεφάλαια».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Eurogroup