Έντυπη Έκδοση

Αποφασιστική συμπαράταξη Αθηνών - Λευκωσίας

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από την ελληνική πλευρά πιστοποιούν ότι έχουν γνώση οι φύλακες

Πέρα από όσα είχαν ήδη εντοπιστεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της, η Κυπριακή Δημοκρατία χρειαζόταν πρόσθετα κοιτάσματα προκειμένου να καταστήσει βιώσιμο το σχέδιό της για έναν τερματικό σταθμό υγροποίησης του φυσικού αερίου στο έδαφός της.

Γι' αυτό, ακριβώς, αποφάσισε και ανακοίνωσε, τον περασμένο Φεβρουάριο, την επίσπευση των ερευνών στο οικόπεδο 9 που είχε παραχωρηθεί σε ιταλοκορεατική κοινοπραξία. Αυτό, ωστόσο, ερχόταν σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις της Τουρκίας, που απαιτεί, όχι μόνο να παραδοθεί το μισό των κοιτασμάτων στην κατοχική διοίκηση, αλλά και να εγκαταλειφτεί το σχέδιο για κυπριακό σταθμό αερίου, έτσι ώστε όλες οι ποσότητες που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή να περνούν από το έδαφός της. Να βάλει κάτω από τον έλεγχό της όλο το φυσικό αέριο της Κύπρου, αλλά και να καταστεί αποκλειστική γέφυρα των ενεργειακών αγωγών προς την Ευρώπη, είτε αυτοί ξεκινούν από την Κασπία είτε από την Ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μόλις η Λευκωσία ανακοίνωσε την απόφαση επίσπευσης των ερευνών, η Αγκυρα άρχισε να απειλεί πως θα παρεμποδίσει τις έρευνες και ο Κύπριος πρόεδρος έσπευσε να προειδοποιήσει πως, σε μια τέτοια περίπτωση, θα διέκοπτε τις ενδοκυπριακές συνομιλίες. Είχε, άλλωστε, διαβεβαιώσει, πολλές φορές έως τότε, αφ' ενός πως οι πόροι από τα κοιτάσματα του νησιού θα αξιοποιούνταν προς όφελος όλων των Κυπρίων και αφ' ετέρου πως θα μπορούσε να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, με την προϋπόθεση ότι θα είχε λυθεί το Κυπριακό.

Ηαξίωση καθυστέρησης των ερευνών στο οικόπεδο 9 επαναλήφθηκε από τον κατοχικό ηγέτη προς τον Κύπριο πρόεδρο κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν μπορούσε να βρει καμιά ανταπόκριση. Ηδη, άλλωστε πέρα από τη συνεργασία με το Ισραήλ, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρούσε σε άλλη μία συμφωνία συνεργασίας, αυτή τη φορά με την Αίγυπτο, που ισχυροποιούσε ακόμη περισσότερο τις θέσεις της σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών τους πόρων, αποδυναμώνοντας αντίστοιχα τις βλέψεις της Αγκυρας.

Επειτα από όλα αυτά, όταν το γεωτρύπανο της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας έφτασε στις 24 Σεπτεμβρίου στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αγκυρα αποφάσισε να ξεπεράσει τα όρια. Αφ' ενός έστειλε στην περιοχή το ερευνητικό «Μπαμπαρός» και κάποιες φρεγάτες και αφ' ετέρου εξέδωσε τη ναυτική αγγελία με την οποία δεσμεύει αυθαίρετα περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ για δικές της έρευνες. Ενώ διακηρύσσει πως στόχος της είναι η δίκαιη μοιρασιά ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, ουσιαστικά αμφισβητεί την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της σε ολόκληρη την ΑΟΖ της.

Επειτα από όλα αυτά, δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει η Αγκυρα ακόμη και τη διακοπή των ενδοκυπριακών συνομιλιών, την οποία προφανώς προεξοφλούσε, για να προτάξει κατά την επανάληψή τους τα θέματα φυσικού αερίου. Οπως δεν αποκλείεται, χωρίς πάντως να προεξοφλείται, και η απόπειρα νέων τετελεσμένων. Ηδη, πάντως, τα μηνύματα που εκπέμπονται από την ελληνική πλευρά πιστοποιούν ότι έχουν γνώση οι φύλακες. Αθήνα και Λευκωσία, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, αποφάσισαν την οριστικοποίηση της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τις 9 Νοεμβρίου, στη βάση του πρόσφατου κοινού ανακοινωθέντος. Υπέγραψαν, ωστόσο, και διμερή συμφωνία για έρευνα και διάσωση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος. Προχώρησαν, ουσιαστικά, στην ενοποίηση του μεταξύ τους θαλάσσιου χώρου και την υπαγωγή του στην κοινή δικαιοδοσία, κατά τα πρότυπα της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας για τον εναέριο χώρο. Και αυτό, όπως ρητά αναφέρεται, για «να υποστηρίξουν τις ενέργειες ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα». Μήνυμα καθαρό, που αναβιώνει το ενιαίο αμυντικό δόγμα και την πλήρη συμπαράταξη Αθηνών Λευκωσίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Αρθρο