Έντυπη Έκδοση

ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Ενωσαν FIR και θάλασσες

Στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς έρευνας και διάσωσης μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησαν χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης, αποστέλλοντας με τον τρόπο αυτό απάντηση στην Αγκυρα, η οποία προσπαθεί εκβιαστικά να ακυρώσει το πρόγραμμα διερευνητικών γεωτρήσεων που διεξάγει η κοινοπραξία ΕΝΙ /Kogas εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δεσμεύοντας περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας για τη διεξαγωγή υποθαλάσσιων ερευνών.

Βενιζέλος και Κασουλίδης μετά την υπογραφή της συμφωνίας Βενιζέλος και Κασουλίδης μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ειδικότερα, όσον αφορά τη συμφωνία έρευνας και διάσωσης, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι εφαρμόζοντας τα όσα προβλέπει η Συνθήκη του Αμβούργου οριοθετήθηκαν οι περιοχές έρευνας και διάσωσης, χρησιμοποιώντας ως κριτήριο το θαλάσσιο χώρο που αντιστοιχεί στο FIR της Αθήνας και της Λευκωσίας, κατά συνέπεια «τα δύο FIR και οι θαλάσσιοι χώροι που αντιστοιχούν σε αυτά» πλέον ενώνονται.

Η Τουρκία

Αναφερόμενος κατά τα άλλα στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «ο πυρήνας του προβλήματος είναι πάντα ο ίδιος, από αυτή τη μήτρα ξεκινούν μια σειρά από προβλήματα», ενώ ανακοίνωσε παράλληλα πως εφεξής θα υπάρξει πιο στενή συνεργασία στους τομείς της θαλάσσιας πολιτικής και της ενέργειας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Ο κ. Κασουλίδης κατέστησε με τη σειρά του εκ νέου σαφές ότι δεν πρόκειται οι συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό να συνεχιστούν εάν δεν «αρθούν οι απειλές και η επίδειξη ισχύος» από την πλευρά της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για τον τρόπο επιμερισμού των εσόδων που θα προκύψουν από την εμπορική εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό και αναλογικά θα κατανεμηθεί όταν επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα, επισημαίνοντας ωστόσο πως η σημερινή προκλητική στάση της Τουρκίας παραμένει αδικαιολόγητη, εφ' όσον δεν προβλέπονται έσοδα νωρίτερα από το τέλος της δεκαετίας.

Η τριμερής

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν τέλος πως προσβλέπουν στην επικείμενη τριμερή συνάντηση, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί σε λίγες ημέρες στη Λευκωσία, ενώ αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τη διεξαγωγή, το ταχύτερο δυνατό, στο Κάιρο, της πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στην Αθήνα εν τω μεταξύ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τεχνικών επιτροπών Ελλάδας-Αιγύπτου που ασχολούνται με ζητήματα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Υπουργείο Εξωτερικών
Εξωτερική πολιτική
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις