Έντυπη Έκδοση

Κέρδισε το στοίχημα το ΚΚΕ, με τη διάσωση του ιστορικού αρχείου

«Τα στοιχήματα που βάζουμε είναι στοιχήματα με την ίδια την Ιστορία», τόνισε χθες ο Δ. Κουτσούμπας, κατά την εκδήλωση για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ, 20 χρόνια μετά την καταστροφική πλημμύρα, που έπληξε την έδρα του κόμματος στον Περισσό.

Είκοσι χρόνια μετά την καταστρεπτική πλημμύρα, τα αρχεία του ΚΚΕ συντηρημένα Είκοσι χρόνια μετά την καταστρεπτική πλημμύρα, τα αρχεία του ΚΚΕ συντηρημένα «Σηματοδοτεί ακόμα πιο καθαρά, πιο έντονα τη μεγάλη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας το ΚΚΕ να συνεχίσει την αγωνιστική πρωτοπόρα πορεία του, μέσα στο διάβα των δεκαετιών, λίγα χρόνια πριν κλείσει τα γενέθλια των 100 χρόνων ανιδιοτελούς, ακατάπαυστης προσφοράς στην εργατική τάξη, στο λαό και τη νεολαία, στην πατρίδα μας, προς τους λαούς όλου του κόσμου», σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ και το φουαγιέ έσφυζε από κόσμο.

Ονομαστική αναφορά

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις προσπάθειες μελών και στελεχών του κόμματος, που βρέθηκαν τις ώρες της μεγάλης πλημμύρας στο κτήριο, αλλά και στη σωτηρία μιας γυναίκας, που παρέμενε επί ώρες εγκλωβισμένη στα κάγκελα της εξωτερικής πύλης. Εκανε ονομαστική αναφορά σε «συντρόφους όπως τον Διονύση Τζιβρά, τον Λάμπη Σαλασίδη, που από την πρώτη στιγμή, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, έπεσαν μέσα στα νερά και τη λάσπη για να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Τους δεκάδες τεχνικούς, τους οικοδόμους, άλλους συντρόφους, όπως τον Βαγγέλη Μπαλαδήμα, που δούλεψαν μερόνυχτα με πείσμα, πρωτοβουλία, εφευρετικότητα, φτιάχνοντας τεχνικές πατέντες...».

Σημείωσε, επίσης, ότι η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη, καθώς έπρεπε να διασωθούν, εκτός των βιβλίων, πίνακες, ταινίες και υλικό εγγράφων, μικρά σημειώματα γραμμένα με μολύβι και στυλό διαρκείας.

Επόμενο στάδιο αποτελεί η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση σε τράπεζα πληροφοριών, ενώ ήδη σημαντικό μέρος βρίσκεται στη διάθεση των μελετητών στο Ιδρυμα «Χαρίλαος Φλωράκης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΚΕ