Έντυπη Έκδοση

Ερογλου: Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλη την ΑΟΖ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου ενημέρωσε χθες τη λεγόμενη «βουλή» του ψευδοκράτους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και σε δηλώσεις του μετά ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο.

Υποστήριξε πως η Τουρκία δεν αποφάσισε μόνη της να κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά την «εξουσιοδότησε» η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Σημείωσε μάλιστα πως η προστασία του «Barbaros», που θα κάνει τις έρευνες, επιβάλλεται και γι' αυτό θα υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά σκάφη στην περιοχή.

Ο Ντερβίς Ερογλου ανέφερε πως η κυριαρχία στην ΑΟΖ δεν ανήκει μόνο στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι πρέπει να ενεργούν έχοντας υπόψη τους ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόκλησης κρίσης, θυμίζοντας πως κάτι ανάλογο έγινε και όταν η Noble Energy ξεκίνησε τις έρευνές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Παζάρεμα»

Ως προς τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, ο Ντερβίς Ερογλου ανέφερε πως θα υπάρξει «παζάρεμα», και υποστήριξε πως οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής πλευράς «εξαπάτησαν τους Ελληνοκύπριους, λέγοντάς τους πως θα επιστρέψουν πίσω όλοι οι πρόσφυγες, ότι οι Τούρκοι θα πάνε στην Τουρκία και πως ο τουρκικός στρατός θα φύγει». Εκτίμησε πως πιθανότατα γι' αυτό το λόγο η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να ξεκινήσει το «παζάρεμα».

Πρόσθεσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Είπε εξάλλου πως η απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη για αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις έγινε ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της Ελλάδας στις 3 Οκτωβρίου και πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνεργασία Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων.

Υποστήριξε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται «υπό την κατοχή των Ελληνοκυπρίων», επαναλαμβάνοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δικαιώματα επί του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
ΑΟΖ
Εξωτερική πολιτική
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις