Έντυπη Έκδοση

ΕΝΩ Η ΙΣΠΑΝΙΔΑ ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Επίδομα επικινδυνότητας ζητούν οι νοσηλευτές...

Μειώνεται η ροή των ειδήσεων που αφορούν την ασθενή του Εμπολα στην Ισπανία όσο περνούν οι μέρες, αυξάνεται από χθες στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκε το δεύτερο κρούσμα ασθενούς σε μια νοσηλεύτρια ή νοσηλευτή (τα διεθνή ενημερωτικά μέσα διχάζονται ως προς το... φύλο, καθώς δεν έχει δοθεί το όνομά του/της στη δημοσιότητα).

Ενώ στη Δύση ο πανικός είναι δυσανάλογος της διείσδυσης του ιού, στην Αφρική, όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη, οι νοσηλευτές συνειδητοποιούν το μέγεθοος της απειλής που αντιμετωπίζουν Ενώ στη Δύση ο πανικός είναι δυσανάλογος της διείσδυσης του ιού, στην Αφρική, όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη, οι νοσηλευτές συνειδητοποιούν το μέγεθοος της απειλής που αντιμετωπίζουν Και η ιστορία επαναλαμβάνεται πάλι από την αρχή. Η διοίκηση του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου στο Ντάλας, όπου ανακοινώθηκε την Κυριακή το νέο περιστατικό, έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις σχετικά με το χειρισμό της κατάστασης.

Το καινούργιο (ας χρησιμοποιήσουμε το ουδέτερο, για να τον/την περιγράψουμε) «θύμα» του Εμπολα είχε στενή και καθημερινή επαφή με τον Λιβεριανό ασθενή του Εμπολα, Τόμας Ερικ Ντάνκαν, ο οποίος κατέληξε την περασμένη Τετάρτη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διέταξε τις ομοσπονδιακές αρχές να λάβουν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας, ενώ ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Τόμας Φρίντμαν, δήλωσε ότι πιθανόν να πρόκειται για παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας.

Το «θύμα» του Εμπολα στις ΗΠΑ είχε επίσης κι αυτό ένα σκύλο (για λόγους «ισορροπίας» δεν έχει δοθεί και το δικό του όνομα στη δημοσιότητα) σαν τον Εξκάλιμπερ της Τερέσα Ρομέρο, αλλά όπως διαβεβαίωσε το Bloomberg σε πηχυαίο τίτλο στη διαδικτυακή του σελίδα, «Το Ντάλας δεν θα σκοτώσει το σκύλο του ασθενούς του Εμπολα». Γιατί; Προφανώς γιατί το Ντάλας είναι πιο ευαίσθητο σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκαν φιλοζωικές οργανώσεις στην Ισπανία, που βλέποντας τώρα την ιστορία «συγκριτικά» εντοπίζουν ελλείψεις στην ευαισθησία των ισπανικών αρχών.

Αρχισε να καταρτίζεται και η λίστα των «υπό επιτήρηση»: ένας ασθενής στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από τη Λιβερία και είχε εμφανίσει συμπτώματα του ιού Εμπολα, μεταφέρθηκε από την ιατρική κλινική στην οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Βοστόνης.

Στο μεταξύ, είναι μάλλον περισσότερες οι αισιόδοξες φωνές για την κατάσταση της υγείας της Ισπανίδας νοσηλεύτριας. Χθες, ο διευθυντής του νοσοκομείου Carlos ΙΙΙ, όπου νοσηλεύεται, συνέστησε σύνεση, αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι θα καταφέρει να επιβιώσει (άλλα, λιγότερα, μέσα έγραφαν ότι είχε επιδεινωθεί η υγείας της δραματικά), αν και τα τελευταία εικοσιτετράωρα χαρακτηρίζονται κρίσιμα.

Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Υγείας διευκρίνισε πάντως ότι τελικά δεν χορηγήθηκε στη Ρομέρο το πειραματικό φάρμακο Zmapp, το οποίο, όπως είπε, ενώ επρόκειτο να εισαχθεί, τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα να προμηθευθεί το ισπανικό υπουργείο μια παλαιότερη, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, εκδοχή του, την οποία τελικά αποφασίστηκε να μη δοκιμάσουν στην ασθενή.

Μακριά από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, στη Λιβερία το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας απείλησε ότι θα εντείνει τις κινητοποιήσεις του ζητώντας τη χορήγηση «επιδόματος επικίνδυνης εργασίας», καθώς εδώ και πολλούς μήνες μάχεται σε δύσκολες συνθήκες με τον θανατηφόρο ιό.

(Πηγές: Afp, La Vanguardia, El Mundo, Bloomberg, El Pais, EuropaPress)

Εκκληση για εθελοντές

Στη μάχη της καταπολέμησης του ιού Εμπολα μπήκε πριν από μερικές μέρες η γνωστή ιστοσελίδα για καμπάνιες συλλογής υπογραφών και κινητοποίησης πολιτών γύρω από διάφορα θέματα, «avaaz.org./ The World in Action».

Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας ξεκίνησαν την καμπάνια «People vs Ebola», μέσω της οποίας απευθύνουν έκκληση και αναζητούν εθελοντές για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του ιού που έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους στην Αφρική, και τα πρώτα θύματα στην Ευρώπη, ενώ έκανε την εμφάνισή του και στις ΗΠΑ. Οπως αναφέρουν στο κείμενο της καμπάνιας οι διαχειριστές της ιστοσελίδας, η πιο επείγουσα ανάγκη για να σταματήσει η επέκταση του ιού είναι οι εθελοντές.

Με τη φράση «Take Action Now» («Δράσε τώρα») οι διαχειριστές της ιστοσελίδας καλούν επιστήμονες και μη, απ' όλο τον κόσμο να βοηθήσουν στη μάχη κατά του ιού Εμπολα, ο οποίος, όπως επισημαίνουν, βρίσκεται εκτός ελέγχου. «Τα κρούσματα στη Δυτική Αφρική διπλασιάζονται κάθε 2-3 εβδομάδες και η τελευταία εκτίμηση λέει ότι μέχρι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί ώς τα μέσα Ιανουαρίου. Σε αυτή την κλίμακα, αυτό το τέρας απειλεί ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρεται στο κείμενο της καμπάνιας.

Επισημαίνεται ότι προηγούμενες επιδημίες του ιού είχαν περιοριστεί σε μικρούς αριθμούς θυμάτων, αλλά αυτή τη φορά έχει κατακλύσει τα αδύναμα συστήματα υγείας της Δυτ. Αφρικής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Λιβερία αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά 100.000 κατοίκους. Και ότι οι κυβερνήσεις παρέχουν κεφάλαια, αλλά δεν επαρκεί το ιατρικό προσωπικό για την αναχαίτιση της επιδημίας.

Και ζητείται από όσους θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή ως εθελοντές να στείλουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://secure. avaaz.org/en/ebola_volunteers_thank_you_3/?bkZGxgb&v=47377

Στην ίδια διεύθυνση παρέχονται οδηγίες και πληροφορίες για σειρά ερωτημάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Εμπολα
Υγεία
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας