Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ, ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΞΑΝΑΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

Το Κομπάνι κρατάει ακόμα

Ολοένα και πιο «κοντά» στο φράγμα Χαντίθα του Ευφράτη βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις στο Κομπάνι και μαρτυρίες Κούρδων προσφύγων σε διεθνή ενημερωτικά μέσα περιγράφουν εικόνες που θυμίζουν σκηνές από το «Σαλό» του Παζολίνι.

Βλέποντας από μακριά τη μάχη δεν μπορείς να ξέρεις ποιος κερδίζει, μόνο ότι ο πόλεμος συνεχίζεται... Βλέποντας από μακριά τη μάχη δεν μπορείς να ξέρεις ποιος κερδίζει, μόνο ότι ο πόλεμος συνεχίζεται... Ακρωτηριασμένα πτώματα, αποκεφαλισμένα σώματα, κομμένες γλώσσες, μάτια είναι τα «αναμνηστικά» που αφήνει στο «διάβα» του το Ισλαμικό Κράτος στο Κομπάνι. Ενόσω οι καταγγελίες πληθαίνουν για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και στρατολόγηση παιδιών, το Ισλαμικό Κράτος απαντά με το νόμο της «σαρίας» και καμαρώνει ότι πρόσφερε ως «λάφυρα» στους μαχητές του γυναίκες και παιδιά της φυλής των Γεζίντι που αιχμαλωτίστηκαν στο Βόρειο Ιράκ.

Χθες οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους δύο θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή πόλη Κομπάνι, με την εξτρεμιστική οργάνωση να διατηρεί τον έλεγχο στη μισή σχεδόν πόλη, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα σφοδρές μάχες εκτυλίσσονταν μεταξύ των τζιχαντιστών και Κούρδων μαχητών κοντά στο τουρκικό συνοριακό φυλάκιο Μουρσίτπιναρ, απειλώντας να διακόψουν κάθε σημείο διέλευσης μεταξύ του Κομπάνι και της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου από την τουρκική μεθόριο.

Την περιοχή αυτή διασχίζουν καθημερινά Κούρδοι πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη τους, ενώ από εκεί μεταφέρονται οι τραυματισμένοι Κούρδοι μαχητές για να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία της τουρκικής πόλης Σουρούτς.

Η Χιτ

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν χθες επίσης μια στρατιωτική βάση που είχε εγκαταλειφθεί από τον ιρακινό στρατό σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων δυτικά της Χιτ, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του στρατού και τρία μέλη μιας σουνιτικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζει την κυβέρνηση της χώρας.

Οι ισλαμιστές άρπαξαν τρία θωρακισμένα οχήματα και τουλάχιστον πέντε άρματα και κατόπιν πυρπόλησαν τη βάση.

Το Ισλαμικό Κράτος στις 2 Οκτωβρίου κατέλαβε τη Χιτ, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά του Ραμάντι, και δύο ημέρες αργότερα τη γειτονική Κουμπάισα. Λόγω των συγκρούσεων και των αεροπορικών επιδρομών από τις αμερικανικές και τις ιρακινές δυνάμεις τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι ή 30.000 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τη Χιτ, όπως ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους έφυγαν προς τα ανατολικά, προς το Ραμάντι και τη Χαλιντίγια. Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μια μεγάλη έκταση από το Κάιμ, στα σύνορα με τη Συρία, μέχρι το φράγμα Χαντίθα, πάνω στον ποταμό Ευφράτη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας και οι τοπικές φυλές πολεμούν τους τζιχαντιστές. Η πτώση της Χιτ θεωρείται ως μια προσπάθεια του Ι.Κ. να απομονώσει τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το φράγμα αυτό που ελέγχει τη ροή των νερών του Ευφράτη προς το νότιο Ιράκ.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Afp, The Independent, The Guardian)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Τουρκία
Συρία
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Ισλαμικό Κράτος