Έντυπη Έκδοση

Ανατολίτικα παζάρια για τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ

Νέα εμπλοκή στην αμερικανοτουρκική συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κομπάνι αποτελούν οι αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων, σχετικά με το εάν η Αγκυρα συμφώνησε ή όχι να διαθέσει τις αεροπορικές της βάσεις στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τη νύχτα της Κυριακής, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η τουρκική κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις αεροπορικές της εγκαταστάσεις για τις επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών. Κι ενώ οι αναλυτές άρχισαν να βλέπουν μία κάμψη στην έως τώρα τουρκική στάση, τουρκική κυβερνητική πηγή διέψευσε χθες, μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου, ότι υπάρχει νέα συμφωνία για τις βάσεις, επισημαίνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στη βάση των προϋποθέσεων που έχει ήδη θέσει η Τουρκία». Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε σε δεύτερο χρόνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη βάση του Ιντσιρλίκ», την οποία οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο για ανθρωπιστικές αποστολές και επιμελητειακή υποστήριξη.

Οι τουρκικές διαψεύσεις δεν προδικάζουν κατ' ανάγκην ότι δεν θα επέλθει συμφωνία για τη χρήση των βάσεων. Δείχνουν όμως ότι η Αγκυρα προτίθεται να διαπραγματευθεί σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή και ότι θ' αντισταθεί σε ενδεχόμενες απόπειρες της Ουάσιγκτον να προκαταλάβει τις εξελίξεις -αν υποθέσουμε ότι αυτό επεδίωξε με τη διαρροή της είδησης περί συμφωνίας.

Οι «νέοι Λόρενς»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υπεραμύνθηκε άλλωστε χθες της αμφιλεγόμενης απόφασης της Αγκυρας να μην επέμβει στρατιωτικά κατά των τζιχαντιστών, καταγγέλλοντας τους «νέους Λόρενς της Αραβίας» που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας του: «Πριν από 100 χρόνια κάποιοι εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (...) Υπάρχουν σήμερα νέοι Λόρενς της Αραβίας μεταμφιεσμένοι σε δημοσιογράφους, κληρικούς, συγγραφείς και τρομοκράτες (...) που κρύβονται πίσω από την ελευθερία του Τύπου, τον πόλεμο της ανεξαρτησίας ή τον τζιχάντ». Καταφέρθηκε εναντίον του ΡΚΚ και του πρώην συμμάχου του Φετχουλάχ Γκιουλέν κατηγορώντας τους για συνωμοσία, ενώ τόνισε ότι το συριακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εάν εστιάσουμε μόνο στο Κομπάνι.

Οι τουρκικές αρχές άφησαν εν τω μεταξύ ελεύθερους τρεις Γερμανούς ρεπόρτερ που είχαν συλληφθεί το Σάββατο ενώ κάλυπταν φιλοκουρδικές διαδηλώσεις στο Ντιγιάρμπακιρ. Εκκρεμεί η εισαγγελική απόφαση για την απέλασή τους.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Τουρκία
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις