Έντυπη Έκδοση

Είκοσι χρόνια μετά το Ντέιτον η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ψηφίζει εθνοτικά

Βαθιά διχασμένη παραμένει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με τους πολίτες της προσηλωμένους στα θρησκευτικά και εθνοτικά τους σύνορα σχεδόν 20 χρόνια μετά τη Συνθήκη του Ντέιτον και ο μόνος ξεκάθαρος νικητής της κάλπης της Κυριακής είναι η διαπίστωση ότι οι διαφορές που οδήγησαν στον καταστροφικό πόλεμο, παραμένουν άλυτες και η συμφιλίωση παραμένει μακρινό όνειρο.

Με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, νικητές δηλώνουν εθνικιστές από τα αντίπαλα εθνοτικά κόμματα στη Βοσνία, αποτέλεσμα που, εάν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το διχασμό και να πυροδοτήσει την αστάθεια σε μία από τις πιο φτωχές και σκληρά δοκιμασμένες χώρες της Ευρώπης.

Εάν τα τελικά αποτελέσματα δεν ανατρέψουν την εικόνα, ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς από το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) θα είναι εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ο Ντράγκαν Τσόβιτς από την Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ BiH) εκπρόσωπος των Κροατών. Τη συμμετοχή τους στη μελλοντική κυβέρνηση προβλέπουν επίσης το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) του Ζέλικο Κόμσιτς και η Συμμαχία για το Καλύτερο Μέλλον του Φαχρουντίν Ράντονσιτς.

Ασαφές παρέμενε μέχρι χθες ποιος θα εκπροσωπεί τους Σέρβους στην τριμερή προεδρία της χώρας. Στη Σερβική Δημοκρατία, με καταμετρημένες τις ψήφους από 1.167 εκλογικά κέντρα ή 52%, η υποψήφια της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς έλαβε 154.000 ψήφους και ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης Μλάντεν Ιβανιτς 153.000 ψήφους. Οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εκλήθησαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη της τριμερούς προεδρίας, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα μέλη των συνελεύσεων δέκα καντονίων της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, τον πρόεδρο, τους αντιπροέδρους και τα μέλη της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, www.guardian.co.uk, Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βοσνία-Ερζεγοβίνη