Έντυπη Έκδοση

ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σε ρόλο αστυνομίας οι «αγανακτισμένοι»

Σε έκτροπα οδηγεί το πολιτικό αδιέξοδο στο Χονγκ Κονγκ, με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και πολιτών που αντιτίθενται στο κίνημα Occupy Central. Νωρίς χθες το πρωί η αστυνομία άρχισε ν' απομακρύνει ορισμένα οδοφράγματα στην περιοχή Admiralty και στην εμπορική συνοικία Μονγκόκ, λέγοντας ότι στόχος της ήταν ν' ανακουφιστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ωστόσο οι διαδηλωτές μπορούσαν να παραμείνουν.

Με τη σημαία  της Κίνας στο φανελάκι του,  δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε  με ποιους είναι Με τη σημαία της Κίνας στο φανελάκι του, δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε με ποιους είναι  Μέσα σε λίγες ώρες, ομάδες που αντιτάσσονται στην πρωτοβουλία Occupy Central («Καταλάβετε τη Σέντραλ», από το όνομα της οικονομικής συνοικίας της πόλης) κατέφθασαν στους χώρους των συγκεντρώσεων και, επωφελούμενες από την αστυνομική επιχείρηση που είχε προηγηθεί, προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους φορούσαν χειρουργικές μάσκες για να μην αναγνωρίζονται, άρχισαν να ρίχνουν οδοφράγματα και να συμπλέκονται με τους φιλοδημοκρατικούς ακτιβιστές. Οι αστυνομικοί σχημάτισαν κλοιό για να προστατεύσουν τους διαδηλωτές, ακινητοποίησαν δύο από τις επιτιθέμενους ενώ τηλεοπτικά πλάνα τούς έδειξαν να συλλαμβάνουν έναν άνδρα και να του παίρνουν από τα χέρια ένα μαχαίρι. «Σταματήστε τις τριάδες» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι φοιτητές, αναφερόμενοι στους μπράβους της κινεζικής μαφίας που θεωρούνται ύποπτοι για πρόκληση βίαιων επεισοδίων στους χώρους διαμαρτυρίας.

Οι ταξιτζήδες

Παράλληλα με τις συγκρούσεις αυτές, δεκάδες οδηγοί ταξί και φορτηγών -οργισμένοι για τις επιπτώσεις των καταλήψεων στην καθημερινή τους εργασία- είχαν σχηματίσει μια αυτοκινητοπομπή 12 οχημάτων απαιτώντας, μαζί με άλλους πολίτες, τον τερματισμό των κινητοποιήσεων και το άνοιγμα των δρόμων. Μάλιστα νωρίτερα, οι οδηγοί ταξί είχαν δώσει προθεσμία στους διαδηλωτές να μαζέψουν όλα τα οδοφράγματα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Το ερώτημα είναι εάν τα επεισόδια αυτά αποτελούν μια μεμονωμένη αντίδραση μερίδας πολιτών που δυσφορούν με την παρεμπόδιση της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης ή εάν προμηνύουν τη μεταφορά της πολιτικής διαμάχης σε συγκρούσεις μεταξύ συμπολιτών στο δρόμο, με απρόβλεπτες συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση η από τηλεοράσεως δήλωση του τοπικού κυβερνήτη Λέουνγκ Τσουν-γινκ, ότι οι διαδηλωτές «δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα» να κάμψουν τη θέση του Πεκίνου σχετικά με τη διαδικασία εκλογής του επόμενου τοπικού ηγέτη το 2017, σίγουρα δεν συμβάλλει στην αποφόρτιση του κλίματος.

Την ίδια ώρα η Κίνα συνεχίζει τις συλλήψεις πολιτών της που έχουν εκφράσει με οποιονδήποτε τρόπο τη συμπαράστασή τους στο φιλο-δημοκρατικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ. Η ΜΚΟ Chinese Rights Defenders (με έδρα τις ΗΠΑ) κάνει λόγο για 40 συλλήψεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Διεθνής Αμνηστία για σύλληψη και ανάκριση πάνω από 60 ακτιβιστών -ανάμεσά τους πολλοί άνθρωποι του πνεύματος- από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χονγκ Κονγκ