Έντυπη Έκδοση

Για να προσευχηθούν οι Εβραίοι, εμποδίστηκαν οι Παλαιστίνιοι

Σφοδρές ταραχές ξέσπασαν χθες ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αστυνομικούς, με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη Εβραίων ορθοδόξων πιστών στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, που αποτελεί ιερό τόπο για Εβραίους και Μουσουλμάνους.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε από τη Ραμάλα «τη συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών», ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε το γενικό γραμματέα να αντιταχθεί στις «μονομερείς» πρωτοβουλίες της Παλαιστίνης.

Νεαροί Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες και εμπρηστικά αντικείμενα ενάντια στις ισραηλινές αρχές και όρθωσαν αυτοσχέδια οδοφράγματα, μετά την προσευχή στην Πλατεία των Τζαμιών, όπως δήλωσε η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η Πλατεία των Τζαμιών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ -ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα- αποτελεί σημείο χρόνιων και κλιμακούμενων ταραχών ανάμεσα στα δύο μέρη, ιδιαίτερα μετά τον πρόσφατο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο χρόνος που περνά δεν είναι σύμμαχος της ειρήνης», τόνισε στη Ραμάλα ο Μπαν Κι Μουν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να κινητοποιηθούμε αμέσως για να εμποδίσουμε την περαιτέρω παγίωση ενός status quo που δεν μπορεί να στηριχθεί πουθενά». Σχολιάζοντας τα επεισόδια, εξέφρασε την ανησυχία του «για τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ».

«Θεωρώ ότι οι μονομερείς ενέργειες από την πλευρά των Παλαιστινίων προς τον ΟΗΕ δεν εξυπηρετούν την ειρήνη, μάλλον το αντίθετο», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στις προσπάθειες του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό υποστηρικτών, ώστε να επιβάλει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. «Αν ο ΟΗΕ επιθυμεί να διατηρήσει μια πραγματική συμφιλίωση, οφείλει να αποφύγει τις ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη», πρόσθεσε.

Ψηφοφορία

Στο μεταξύ, διεξήχθη χθες στη βρετανική Βουλή ψηφοφορία, επί πρότασης που καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος, δέκα μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση της Σουηδίας ότι αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης. Η ψηφοφορία έχει συμβολικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτική, ενώ η κυβέρνηση του Κάμερον δεν υποχρεούται να συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα. Ωστόσο, θα παρακολουθηθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία αναγνώρισαν το κράτος αυτό ήδη από το 1988, όταν ακόμη ανήκαν στο ανατολικό μπλοκ. Συνολικά, το κράτος της Παλαιστίνης έχει αναγνωριστεί από 134 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία και η Αργεντινή.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Παλαιστίνη
Ισραήλ