Έντυπη Έκδοση

Στα μαλακά ο Πιστόριους, λόγω της «ψυχικής οδύνης που υπέστη»

Μετά την αποφυγή της ισόβιας κάθειρξης, ο Οσκαρ Πιστόριους πιθανότατα θα «πληρώσει» με μια τρίχρονη ποινή σε κατ' οίκων περιορισμό, για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβας Στένκαμπ, που θα του επιτρέπει να συνεχίσει τη ζωή και τις προπονήσεις του.

Η απαλλαγή του αρχικά από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στη Νότιο Αφρική, που αναμένεται να ενταθούν κυρίως ανάμεσα στον μαύρο πληθυσμό, ο οποίος μέσα από αυτή τη δίκη αντιλαμβάνεται ότι, ακόμη και 20 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ, οι πλούσιοι λευκοί εξακολουθούν να εξασφαλίζουν την ευνοϊκή μεταχείριση της Δικαιοσύνης.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η ψυχολόγος του, που εκλήθη από την υπεράσπιση να καταθέσει, υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι «έχουμε μπροστά μας έναν τσακισμένο άνθρωπο, που έχει χάσει τα πάντα. Εχει χάσει την ηθική και επαγγελματική του υπόληψη, έχει χάσει τους φίλους του, έχει χάσει την καριέρα του και κατά συνέπεια τη δυνατότητα να κερδίσει τα προς το ζην και την οικονομική του ανεξαρτησία», είπε η Λορ Χάρτσενμπεργκ.

«Σε συναισθηματικό επίπεδο, η εικόνα που έχει για τον ίδιο, για την αξία του και για την ταυτότητά του έχει πληγεί σοβαρά, σε σημείο που είναι πιθανόν να μην αναλάβει πλήρως από τις συνέπειες αυτές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ επικεντρώθηκε στην οδύνη της οικογένειας του θύματος υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «εδώ έχουμε έναν τσακισμένο άνθρωπο, αλλά είναι εν ζωή».

Επειτα από έξι μήνες δίκης, που διακόπηκε αρκετές φορές, η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, η δεύτερη μαύρη που κατακτά αυτή τη θέση, έκρινε τον Σεπτέμβριο πως η πολιτική αγωγή δεν απέδειξε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης, κρίνοντάς τον ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αποδεχόμενη την εκδοχή του αθλητή ότι τη βραδιά του φόνου ο Πιστόριους πέρασε την τότε σύντροφό του για διαρρήκτη και την πυροβόλησε έξω από το μπάνιο όπου είχε κλειδωθεί.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ -AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νοτια Αφρική
Ματιές στον κόσμο