Έντυπη Έκδοση

Το Νόμπελ της Οικονομίας στη ρύθμιση των αγορών

Σε μια εποχή που η γαλλική οικονομία πνέει τα λοίσθια, το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών πάει σε Γάλλο. Ο 61χρονος Ζαν Τιρόλ, του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, έλαβε την ύψιστη διάκριση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών στη Στοκχόλμη για τις έρευνες και αναλύσεις του γύρω από «τη δύναμη των αγορών και τη ρύθμιση αυτών».

Τα μονοπώλια, κεντρικός άξονας των ερευνών του νομπελίστα Ζαν Τιρόλ Τα μονοπώλια, κεντρικός άξονας των ερευνών του νομπελίστα Ζαν Τιρόλ Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ακαδημία, ο Τιρόλ είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς οικονομολόγους των καιρών. Η θεωρητική του έρευνα αναφορικά με τις ρυθμιστικές πολιτικές στο χώρο της βιομηχανίας σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές συνθήκες θεωρείται από τις πλέον σημαντικές. Ηδη από τα μέσα της δεκαετίας του '80 το έργο του Γάλλου οικονομολόγου έδωσε νέα ζωή στην κατανόηση των ολιγοπωλιακών φαινομένων, απαντώντας στο κεντρικό πολιτικό ερώτημα: «Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις τις συγχωνεύσεις ή τα καρτέλ και πώς θα πρέπει να ρυθμίζουν τα μονοπώλια;».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ακαδημίας, πριν από τον Τιρόλ, οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις αναζητούσαν γενικές προσεγγίσεις για το σύνολο της βιομηχανίας με μέτρα όπως η θέσπιση ανώτατων τιμών ή η απαγόρευση της συνεργασίας ανάμεσα σε ανταγωνιστές. Αυτά λειτουργούν καλά σε συγκεκριμένες συνθήκες αλλά σε άλλες προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα. Γι' αυτόν το λόγο, οι ρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να υιοθετηθούν επί τη βάσει των συγκεκριμένων συνθηκών κάθε βιομηχανίας, όπου υπάρχουν «βαθιές και ουσιαστικές διαφοροποιήσεις». Εδώ έγκειται η συνεισφορά του Τιρόλ, καθώς το έργο του παρέχει ένα ενοποιημένο θεωρητικό υπόβαθρο με ευρύτατο φάσμα εφαρμογών από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τον τραπεζικό τομέα.

Από την εποχή που ο Γάλλος καθηγητής ξεκινούσε την ακαδημαϊκή του καριέρα, πολλά έχουν αλλάξει: τα μεγάλα κρατικά μονοπώλια έχουν περάσει σε ιδιωτικά χέρια και έχει μεσολαβήσει μια μεγάλη κρίση που εν πολλοίς οφείλεται στην απουσία ρύθμισης των too-big-to-fail τραπεζών. Ο Ζαν Τιρόλ είναι ο τρίτος Γάλλος που βραβεύεται με Νόμπελ Οικονομίας στην ιστορία και η φετινή βράβευση είναι η πρώτη χωρίς Αμερικανό νικητή από το 1999. Οπως δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο, η βράβευσή του ήταν «μεγάλη έκπληξη». Οι συμβολισμοί στην εποχή της παντοδυναμίας κολοσσών όπως η Google είναι σαφείς, απομένει να φανεί αν θα είναι και χρήσιμοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Βραβεία Νόμπελ
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες