Έντυπη Έκδοση

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Με λουκέτο και ΜΑΤ απάντησε ο πρύτανης

Με ένταση ξεκίνησε η φοιτητική περίοδος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ο νέος πρύτανης Θ. Φορτσάκης, αν και ευρισκόμενος στο εξωτερικό, φέρεται ότι «παρήγγειλε» λουκέτο και δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από το κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, εν όψει προγραμματισμένης συμβολικής κατάληψης της πρυτανείας από φοιτητές.

Δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από το κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, εν όψει προγραμματισμένης συμβολικής κατάληψης  της πρυτανείας  από φοιτητές Δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από το κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, εν όψει προγραμματισμένης συμβολικής κατάληψης της πρυτανείας από φοιτητές Η κατάληψη αποφασίστηκε στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων Πληροφορικής, Βιολογικού, Χημικού, Νομικής και Φιλοσοφικής, εν είδει διαμαρτυρίας για τα καυτά θέματα των διαγραφών, της σίτισης, της καθαριότητας και, κυρίως, του face control με την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης στην Πανεπιστημιούπολη. Οι φοιτητές αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι «σε μια περίοδο όπου αντιμετωπίζουμε περικοπές σε συγγράμματα και αναλώσιμα και πλήρη υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας σε σίτιση και στέγαση, είναι εξωφρενικό να προσλαμβάνει το Πανεπιστήμιο σεκιούριτι δαπανώντας 2,7 εκατομμύρια ευρώ».

Διοικητικοί υπάλληλοι

Επιπλέον, απαιτούν να επαναπροσληφθούν οι διαθέσιμοι-απολυμένοι διοικητικοί με αξιοπρεπείς όρους εργασίας από το Πανεπιστήμιο. «Δηλώνουμε πως θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την ύπαρξη σεκιούριτι μέσα στις σχολές», τονίζουν. Της χθεσινής κινητοποίησης είχε προηγηθεί πορεία στην Πανεπιστημιούπολη την περασμένη Παρασκευή.

Η αναταραχή είχε αποτέλεσμα τη μεταφορά της ορκωμοσίας του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου σε άλλη αίθουσα, ενώ οι φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στα Προπύλαια.

Σύμφωνα με το νόμο Διαμαντοπούλου, το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται και ο πρύτανης είναι υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του Ιδρύματος. Ο ίδιος ο κ. Φορτσάκης έχει εμφανιστεί σε δηλώσεις του μετριοπαθής, αλλά αποφασισμένος για αστυνομική παρέμβαση σε περίπτωση υπόνοιας εγκληματικών πράξεων.

Διάκριση για την Ιατρική

* Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απέσπασε τιμητική διάκριση, καταλαμβάνοντας πρώτη φορά μία από τις θέσεις 101-150 της γνωστής Λίστας της Σανγκάης. Πρόκειται για την ετήσια αξιολόγηση των πανεπιστημιακών σχολών διεθνώς, που κάνει κάθε χρόνο το πανεπιστήμιο Τζιάο Τονγκ της Σανγκάης.

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, που πέρυσι βρισκόταν στις θέσεις 150-200, είναι η μόνη ελληνική -μαζί με την πολυτεχνική του ΑΠΘ, η οποία κατατάσσεται στις θέσεις 151-200- που εμφανίζεται στις επί μέρους κατηγορίες της λίστας. Σημειώνεται ότι στη γενική κατάταξη, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάχθηκε στις θέσεις 301-400 και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 401-500.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σχολές/Πανεπιστήμια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φοιτητές