Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΠΟΔΙ Η ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στο βορρά εξώδικα, στο νότο κινητοποιήσεις

Βορράς και νότος, κάτοικοι της Θράκης και της Κρήτης, αποφάσισαν με λαϊκές συνελεύσεις των ιδιοκτητών οικιακών φωτοβολταϊκών και των πληττόμενων πληθυσμών από βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντιστοίχως, να μην δεχθούν τετελεσμένα εις βάρος τους που προωθούν η συγκυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ.

Οι ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών και οι πληττόμενοι πληθυσμοί από βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αποφασισμένοι να μην δεχθούν τα μέτρα που προωθούν η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ Οι ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών και οι πληττόμενοι πληθυσμοί από βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αποφασισμένοι να μην δεχθούν τα μέτρα που προωθούν η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ Ξεκινώντας από το νότο, στο πόδι είναι τα μέλη του παγκρήτιου δικτύου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ που κινητοποιούνται, με την παρουσία επιτροπών από όλους τους νομούς, συμμετέχοντας στην αυριανή μηχανοκίνητη και πεζή πορεία στο Ρέθυμνο.

Με προσυγκεντρώσεις στα τρία μοναστήρια (μηχανοκίνητη πορεία στις 10.30 π.μ.) και στο δημαρχείο Ρεθύμνου (πεζοπορία προς την αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου) ξεκινάμε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας «για το είδος ανάπτυξης που έχει αποφασίσει η συγκυβέρνηση για το νησί μας», λένε από το δίκτυο: «Η περιβαλλοντική αδειοδότηση από το ΥΠΕΚΑ του υβριδικού αντλησιοταμιευτικού τέρατος της θυγατρικής της γαλλικής EDF (με 106 ανεμογεννήτριες, από τις οποίες 48 στο Νομό Χανίων και 58 στο Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και δύο δεξαμενές αντλησιοταμίευσης στο Αζιλακόδασος στα όρια των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου η κάθε μία για 1.200.000 κυβικά μέτρα) έρχεται να επιβεβαιώσει, πέρα από κάθε αμφιβολία, το είδος της ανάπτυξης, που έχει αποφασιστεί από τους κυβερνώντες που υπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών. Τα βουνά του νησιού μας παραχωρούνται συστηματικά μέσω δασικών χαρακτηρισμών στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας για τοποθέτηση αιολικών (χιλιάδες στρέμματα κτηνοτροφικής και γεωργικής γης αλλάζουν χρήση). Ταυτόχρονα πλήττονται καίρια η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός. Μετά το ξεπούλημα της γης, έρχεται να προστεθεί και το ξεπούλημα των νερών μας».

Το δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ καλεί όλη την Κρήτη να διαδηλώσει την αντίθεσή της στην κερδοσκοπία και την προσβολή στη ζωή και τη νοημοσύνη των τοπικών κοινωνιών.

Στη Θράκη οι ιδιοκτήτες των οικιακών φωτοβολταϊκών αποφάσισαν να πουν «όχι στο... new trap».

Με έντονο τρόπο εκφράστηκε η αντίθεση των ιδιοκτητών του ΠΑΣΥΦΩΣ (Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης) στις ενέργειες της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για το new deal, που κάθε άλλο παρά νέα συμφωνία ήταν. «Μια νέα παγίδα (new trap) είναι για μας», υποστηρίζουν τα μέλη του ΠΑΣΥΦΩΣ αφού: «Οι μικρομεσαίοι οικονομικά έδωσαν κατά μέσον όρο 30.000 ευρώ και δέσμευσαν τα σπίτια τους για 25 έτη. Αντάλλαγμα ήταν μία σύμβαση προτεινόμενη από την ίδια την πολιτεία που πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι έρχεται να την τροποποιήσει μονομερώς».

Ο νομικός σύμβουλος του ΠΑΣΥΦΩΣ δρ Ηλίας Κολλύρης άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει καθημερινή αποστολή εξωδίκων σε ΥΠΕΚΑ ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και ΔΕΗ Α.Ε. από τα χιλιάδες μέλη του πανελληνίου συλλόγου.

Θέση του συλλόγου των κατόχων μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών είναι «η επαναφορά των συμβάσεων στο καθεστώς προς της ψήφισης του νόμου 4254/2014 και η αποζημίωση των απωλειών μέχρι την επαναφορά των συμβάσεων».

Για νέα παγίδα μιλούν χιλιάδες ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών στο Ρέθυμνο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)