Έντυπη Έκδοση

Παραιτήθηκε πριν καν αναλάβει

Την παραίτησή του, επικαλούμενος σοβαρά προβλήματα υγείας, υπέβαλε την Κυριακή ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μάριος Σπηλιόπουλος, αφήνοντας αιχμές κατά του προκατόχου του Γιώργου Χαρβαλιά επειδή ίδρυσε «εμπορική εταιρεία», οδήγησε στην «πολυδιάσπαση των πόρων» και χρηματοδότησε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) έργα «με μικρή σχέση με το ερευνητικό πεδίο της σχολής».

Ο πρύτανης  της Σχολής  Καλών Τεχνών,  Μάριος  Σπηλιόπουλος Ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών, Μάριος Σπηλιόπουλος Η επιστολή, η οποία δεν αποτελεί υπηρεσιακό έγγραφο, κοινοποιήθηκε από το προσωπικό μέιλ του κ. Σπηλιόπουλου σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος της Καλών Τεχνών και τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδο. Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες στο προσωπικό της πρυτανείας, που αναζητούσε εις μάτην τον κ. Σπηλιόπουλο για να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο του μέιλ, που κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών», με αφορμή τις ανώνυμες επιστολές που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες κατά της ΑΣΚΤ, στοχεύοντας κατά του κ. Χαρβαλιά.

«Το πρόβλημα της δικής μας Σχολής είναι ότι, αντί να φτιάξει το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που μας ζητούσε η Πολιτεία (σ.σ. για την απορρόφηση, μεταξύ άλλων, χορηγιών του Ιδρύματος Νιάρχος), επέλεξε να ιδρύσει το ίδιο διάστημα δύο άλλες εταιρείες!» σημειώνει ο πρύτανης. Συγκεκριμένα: «Στις 10.7.2014, δηλαδή μετά τις εκλογές που με ανέδειξαν Πρύτανη, και πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου, ιδρύθηκε ένας "Φιλόμουσος Οργανισμός Εκπαίδευσης και Καινοτομίας της ΑΣΚΤ" με τη μορφή μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ), που αποτελεί εμπορική εταιρεία. Τη στιγμή, δηλαδή, που έπρεπε να στήσουμε το ΝΠΙΔ , εμείς, όντας ιδεολογικά αντίθετοι στο νόμο πλαίσιο, διότι τάχα προάγει την εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ, προτιμήσαμε να στήσουμε μια άλλη εμπορική εταιρεία στη θέση του! Λίγους μήνες νωρίτερα, στήθηκε και μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) για την υλοποίηση του έργου μεταφοράς σε κτήριο νέας βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ».

Οι προσπάθειες του κ. Σπηλιόπουλου να αντιμετωπίσει όλα αυτά επιβάρυναν, όπως ο ίδιος επισημαίνει, την «ήδη κλονισμένη υγεία μου (...) Είμαι υποχρεωμένος να παραιτηθώ, εις τρόπον ώστε ένας νέος πρύτανης να διενεργήσει έναν ενδελεχή οικονομικό, διαχειριστικό και νομικό έλεγχο, ο οποίος θα αποκαταστήσει το κύρος της ΑΣΚΤ. Γνωρίζω ότι μπορεί να κατηγορηθώ ως ρίψασπις και ανάξιος της εμπιστοσύνης των συναδέλφων που με τίμησαν με την ψήφο τους και στήριξαν πάνω μου τις ελπίδες τους για την αναβάθμιση της Σχολής. Το προτιμώ από το να μην μπορέσω να φέρω ο ίδιος σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο». Την απόφασή του τη χαρακτηρίζει «οριστική και αμετάκλητη».

Τον τέως πρύτανη Γ. Χαρβαλιά  «καρφώνει» στην επιστολή παραίτησής του  ο Μ. Σπηλιόπουλος. «Με την επιστολή  αυτή ο κ. Σπηλιόπουλος ενοχοποιεί  τον εαυτό του», δηλώνει ο Γ. Χαρβαλιάς Τον τέως πρύτανη Γ. Χαρβαλιά «καρφώνει» στην επιστολή παραίτησής του ο Μ. Σπηλιόπουλος. «Με την επιστολή αυτή ο κ. Σπηλιόπουλος ενοχοποιεί τον εαυτό του», δηλώνει ο Γ. Χαρβαλιάς Είναι γεγονός ότι, παρ' ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου, ελάχιστες ημέρες τα εκτέλεσε. Από τις 13 του μήνα, δηλώνοντας ασθένεια, δεν εμφανίστηκε ξανά στη σχολή και χρέη υπηρεσιακού πρύτανη εκτελούσε ο αντιπρύτανης Αγγελος Αντωνόπουλος.

Αναζητήσαμε τον κ. Σπηλιόπουλο χωρίς αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τον τέως πρύτανη κ. Χαρβαλιά, ο οποίος αρκείται στη λακωνική δήλωση: «Με την επιστολή αυτή ο κ. Σπηλιόπουλος ενοχοποιεί τον εαυτό του». Ο κ. Χαρβαλιάς χαρακτηρίζει «φασιστική εκτροπή» την «ψευδεπίγραφη συκοφαντική επιστολή», κατά της ΑΣΚΤ επί της δικής του πρυτανείας. που ανωνύμως διακινείται ταχυδρομικά σε sites και έντυπα και πλαστογραφώντας τους διοικητικούς υπαλλήλους της Καλών Τεχνών και καταγγέλοντας τη «χαρεμοποίησή της» μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την πρόσληψη από το Ιδρυμα με παράτυπες διαδικασίες γυναικών υπαλλήλων και την κατασπατάληση 36.926 ευρώ. Και προτίθεται να προσφύγει μαζί με το δ.σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Δικαιοσύνη. «Είμαστε στα χέρια κουκουλοφόρων» προσθέτει οργισμένος ο κ. Χαρβαλιάς. «Μιλάμε για κατοχικούς κουκουλοφόρους. Θέλεις να δολοφονήσεις τον απέναντί σου; Γίνεσαι συκοφάντης, πλαστογραφείς τα ονόματα διοικητικών υπαλλήλων και προσδίδεις στους φορείς ροζ σκάνδαλα για να "τσιμπήσει" ο κόσμος. Σήμερα είμαι εγώ που έπεσε η λάσπη επάνω μου και διαπομπεύτηκα στο Διαδίκτυο. Φανταστείτε τι θα πάθει ένας έρημος καθηγητής που θα σηκώσει τη φωνή να πει οτιδήποτε!».

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, θεωρεί ότι η «καλά ενορχηστρωμένη λασπολογία» προέρχεται από «εκείνους στους οποίους κόψαμε το μεγάλο φαγοπότι». Μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δ.σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού «φωτογραφίζονται» ως αυτουργοί της επιχείρησης να πληγεί το κύρος του διοικητικού συμβουλίου παράγοντες που «συνδέονται τόσο με το παρελθόν του Ιδρύματος όσο και με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Είναι, άραγε, τυχαίο ότι οι ανώνυμες καταγγελίες εμφανίζονται αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας απογραφής των οικονομικών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και της διαδικασίας εκκαθάρισης των προγραμμάτων του, μεταξύ των οποίων και η αναφερόμενη στο δημοσίευμα "Φιλαναγνωσία";».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παραιτήσεις-Αποχωρήσεις
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)
Σχολές/Πανεπιστήμια