Έντυπη Έκδοση

Συμπλήρωσε 100 χρόνια και το γιορτάζει και στην Αθήνα

Ο τουρκικός κινηματογράφος δεν έχει σχέση με τα σίριαλ

Ο τουρκικός κινηματογράφος είναι ένα μεγάλο και άγνωστο εν πολλοίς κεφάλαιο στην Ελλάδα (με την εξαίρεση μερικών τρανταχών ονομάτων, όπως ο Γκιουνέι και ο Τσεϊλάν). Αντιθέτως, είμαστε εξπέρ στα τουρκικά σίριαλ, η θέαση των οποίων έχει λάβει διαστάσεις... επιδημίας.

Κρίμα, διότι οι Τούρκοι έχουν μια πολύπλευρη και ενδιαφέρουσα κινηματογραφία, που περιλαμβάνει και μερικές εξόχως ποιητικές ταινίες - κι αυτό είναι ορατό κάθε χρόνο στο διεθνούς φήμης Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, που έχει φανατικούς οπαδούς.

Και να που τώρα θα έχουμε μια καλή ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από τουρκικό σινεμά. Διότι οι Τούρκοι γιορτάζουν τα 100 χρόνια του κινηματογράφου τους. Και τα γιορτάζουν με μια μεγάλη κινηματογραφική γιορτή: στις 23-29 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη, με την Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου. Οι επισκέπτες μάλιστα θα έχουν την ευκαιρία να δουν και έκθεση αφίσας με θέμα «Τα 100 χρόνια του τουρκικού κινηματογράφου», όπου θα φιλοξενηθούν 40 αφίσες από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του τουρκικού κινηματογράφου ή αλλιώς του «Γεσίλτσαμ», όπως αποκαλείται στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες του νέου τουρκικού κινηματογράφου αλλά και κλασικές ταινίες που έχουν αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία σε φεστιβάλ διεθνούς κύρους (Μπερλινάλε, Κάνες, Τορόντο και Βενετία): Ανάμεσά τους, η ταινία «Με τα μάτια της ψυχής» του Μελίκ Σαράτσογλου, με ήρωα έναν άντρα που ονειρεύεται να γυρίσει μια κινηματογραφική ταινία, αλλά προσγειώνεται ανώμαλα, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Αλλά και η «Μούχλα» του Αλί Αϊντίν: ένας φύλακας σε έναν επαρχιακό σταθμό τρένου αναζητά τον γιο του που εξαφανίστηκε 18 χρόνια πριν, μετά τη σύλληψή του για αντικαθεστωτική δράση.

Θα δούμε όμως και παλιότερες ταινίες-ορόσημο του κλασικού τουρκικού κινηματογράφου όπως: «Η νύφη», «Ξενοδοχείο Ανάγουρτ», «Το κορίτσι με την κόκκινη μαντίλα» αλλά και «Ο δρόμος» του σημαντικού σκηνοθέτη Γιλμάζ Γκιουνέι (σε συν-σκηνοθεσία Σερίφ Γκιορένα): πέντε κρατούμενοι των αγροτικών φυλακών Ιμραλί αξιοποιούν μια άδεια εξόδου για να συναντήσουν τις οικογένειές τους στο χωριό. Καθένας όμως κουβαλά το δικό του «φορτίο»...

Ενδιαφέρον έχει και η πολυβραβευμένη ταινία «Αθωότητα» (1997) του Ζεκί Ντεμιρκουμπούζ, με θέμα τις ζωές τριών ανθρώπων που διασταυρώνονται: ένας φυλακισμένος έτοιμος να αποφυλακιστεί φοβάται το άγνωστο και ζητεί να παραμείνει στη φυλακή· μια γυναίκα εργάζεται ως τραγουδίστρια και πόρνη, για να μπορέσει να συντηρήσει τους δικούς της· κι ένας άντρας, ξετρελαμένος μαζί της, που για χάρη της εγκαταλείπει σύζυγο, δουλειά και περιουσία.

Κι επειδή, το θέμα της ελληνοτουρκικής φιλίας είναι πάντα επίκαιρο, αξίζει να ανφέρουμε πως η Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου θα ανοίξει με μια ελληνοτουρκική συμπαραγωγή: την ταινία «Εγώ δεν είμαι εγώ». Προβάλλεται πρώτη φορά στην Ελλάδα κι έχει πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας και καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης. Η προβολή θα γίνει παρουσία του δημιουργού της Ταϊφούν Πιρσελίμογλου, καθώς και των συντελεστών της, Ερτσάν Κεσάλ (πρωταγωνιστής/ σεναριογράφος), Ανδρέα Σινάνου (διεύθυνση φωτογραφίας), Γρηγόρη Κουνενδάκη (επιμέλεια ήχου). Ηρωάς της, ένας άντρας που προσπαθεί να αλλάξει ταυτότητα: εργάζεται σε ένα νοσοκομείο ως τραπεζοκόμος και μια μέρα ανταποκρίνεται στο εναδιαφέρον μιας συναδέλφου του. Στο σπίτι της όμως, τον περιμένει μια έκπληξη που του αλλάζει τη ζωή.

Ελληνικού ενδιαφέροντος είναι και η ταινία «Οι άνθρωποι του παππού μου» του Τσαγάν Ιρμάκ: ο παππούς του μικρού Οζάν, μετανάστης που κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών ήρθε στην Τουρκία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Και εξιστορεί το περιπετειώδες παρελθόν του στον εγγονό του.

Προσφιλέστατη (και) στο ελληνικό κοινό η θεματολογία της ταινίας «Η εξορία» του Ερόλ Οζλεβί: η Ελένη και ο Σεντάτ είναι ερωτευμένοι. Ομως ο πλούσιος μπαμπάς της Ελένης, ο Σταύρος, είναι αντίθετος με αυτόν το γάμο επειδή ο Σεντάτ είναι φτωχός και μουσουλμάνος... Κάτι μας λέει πως θα έχει σουξέ.

Κατά την προβολή των ταινιών το κινηματογραφόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει γνωστούς Τούρκους ηθοποιούς, όπως τους Ναζάν Κεσάλ, Μαχίρ Γκιουνσιράι, Χουλγιά Κότσγιγιτ και Τουρκιάν Σοράι.

Την Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου διοργανώνουν η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο Αθηνών-Πειραιώς, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιδρυμα Μαζικής Επικοινωνίας και Ερευνών. Οι προβολές (πέντε ταινίες την ημέρα) ξεκινούν στις 6 μ.μ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Τουρκία
Γνώμες/Απόψεις
Αναλύσεις