Έντυπη Έκδοση

Αντζελα Γκερέκου

«Η ΚΟΑ δεν συγχωνεύεται»

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η δήλωση του υπουργού κ. Τασούλα, ότι εξετάζει με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΚΟΑ και Καμεράτας, σε δήλωσή της η Αντζελα Γκερέκου, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, επανέλαβε «την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να διατηρηθεί η αυτοτέλεια της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών» κατά τη συνάντησή της με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΑ, Στέφανο Τσιαλή, την πρόεδρο του Συλλόγου Μουσικών Υπαλλήλων της Ορχήστρας, Νέλλυ Οικονομίδου και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Κώστα Αυγερινό.

Η κ. Γκερέκου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συγχώνευσης της ΚΟΑ με την Καμεράτα αναφέροντας ότι το υπουργείο «ούτε επεξεργάζεται ούτε υιοθετεί κάποιο τέτοιο σχέδιο», ενώ υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται ζήτημα μετατροπής της Ορχήστρας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Οι εκπρόσωποι της Ορχήστρας έθεσαν τα θέματα της ελλιπούς στελέχωσης και μειωμένης χρηματοδότησής της και ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργείου προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο ζήτημα των εισπράξεων από τις παραστάσεις της ΚΟΑ στο Μέγαρο. Η υφυπουργός ανέφερε ότι θα αναλάβει σύντομα πρωτοβουλία για την εξεύρεση μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης από τους δύο οργανισμούς.

Να θυμίσουμε πως σε ανακοίνωση της ΚΟΑ την περασμένη εβδομάδα διαβάζαμε: «Πεποίθηση της ΚΟΑ είναι ότι η επιβίωση της Καμεράτα είναι απαραίτητη. Αυτή, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συγχωνεύσεώς της με την ΚΟΑ σε μία χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία οι Ορχήστρες δεν πλεονάζουν. Αντιθέτως, είναι απολύτως αναγκαία η διατήρηση και αυτοτελής λειτουργία όλων των Ορχηστρών, καθεμία εκ των οποίων επιτελεί, ως φορέας Πολιτισμού και Παιδείας, πολύτιμο έργο και έχει διαφορετική, αλλά εξίσου σημαντική αποστολή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ)
Υπουργείο Πολιτισμού