Έντυπη Έκδοση

Η Αμάλ Αλαμουντίν

Ηρθε να μας συμβουλεύσει

Είναι τιμή μου που με κάλεσε η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε η Αμάλ Αλαμουντίν κατά την άφιξή της

«Ούτε ο Ομπάμα να ήταν δεν θα ερχόταν τόσος κόσμος στην υποδοχή», έλεγε έκπληκτος κάποιος στην πλατεία Συντάγματος, βλέποντας τόσο κόσμο έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», μαζί με κάμερες, φωτογράφους και δημοσιογράφους να στριμώχνονται για να δουν την άφιξη της Αμάλ Αλαμουντίν.

Ιδια εικόνα από νωρίς το απόγευμα και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου έφθασε με μισή ώρα καθυστέρηση και την υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το «συνοικέσιο» της διάσημης δικηγορίνας με την κυβέρνηση.

Ενα πλούσιο χαμόγελο, αντί δήλωσης, που υποδήλωνε πόσο χαρούμενη ήταν γιατί έφθασε στην Αθήνα και ο κόσμος την υποδεχόταν θερμά και χωρίς να έχει στο πλάι της το σύζυγό της, Τζορτζ Κλούνεϊ. Αλλά πριν ακόμη αστράψουν εδώ τα φλας και απαθανατίσουν την πανέμορφη Αμάλ μέσα στο μπεζ κομψό συνολάκι της, είχαν αρχίσει να καταφθάνουν οι αντιρρήσεις για τη νομική διεκδίκηση της υπόθεσης αυτής από δύο σοβαρούς υπερασπιστές του ελληνικού αιτήματος: τον πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών Εντι Ο' Χάρα, ο οποίος έχει μακρά θητεία στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και τον καθηγητή Ντούσαν Σιντζάνσκι, πρόεδρο της Ελβετικής Επιτροπής. Ο τελευταίος έστειλε επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία τον προειδοποίησε πως μια τέτοια επιλογή έχει μεγάλο ρίσκο και ίσως να σήμαινε και το τέλος όλου αυτού του πολύχρονου αγώνα.

Ο κ. Σιντζάνσκι έγραφε στην επιστολή του στον Αντώνη Σαμαρά ότι «το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο, αλλά το πλέον σημαντικό είναι πως η περίπτωση να χάσουμε στα δικαστήρια δεν πρέπει να αποκλείεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ασκεί μεγαλύτερη διεθνή επιρροή απ' ό,τι η Ελλάδα». Γι' αυτό τις τελευταίες μέρες από το μέγαρο Μαξίμου, που χειρίζεται αποκλειστικά αυτή την υπόθεση, εκπέμπονται μηνύματα αυτοσυγκράτησης.

Ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας φαίνεται πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του και αφήνει να εννοηθεί πως θα ακούσουμε τι έχουν να μας πουν η κ. Κλούνεϊ, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, το «αφεντικό» της στο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers, όπως και ο διακεκριμένος σε θέματα διεθνούς δικαίου και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς Νόρμαν Πάλμερ, και έπειτα θα αποφασίσουμε.

Ορθώς ο κ. Σιντζάνσκι επισημαίνει ότι «η προσφυγή στα δικαστήρια είναι μία περίπλοκη νομικά υπόθεση και αν δεν υπάρξει μια ξεκάθαρη απόφαση υπέρ της Ελλάδας, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, τότε θα τορπιλιστεί η προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάρων».

Το πρόγραμμα της Αμάλ Αλαμουντίν περιλαμβάνει συνάντηση σήμερα το μεσημέρι με τον υπουργό Πολιτισμού στο γραφείο του και αύριο με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και έπειτα ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Χθες πάντως στους «Τάιμς» του Λονδίνου δημοσιεύθηκε επιστολή του δρος Ντομίνγκες, ο οποίος έγραφε ότι καθόσον έχει προχωρήσει τόσο πολύ η επιστήμη, γιατί να μη φτιάξουμε πιστά αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα να τα εκθέσουμε στο Βρετανικό Μουσείο και να επιστρέψουμε τα αυθεντικά στην Ελλάδα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Πολιτισμού
Τέχνη/Πολιτισμός
Μάρμαρα του Παρθενώνα