Έντυπη Έκδοση

Διακόπηκαν τα μαθήματα χωρίς καμία εξήγηση

Μετέωροι οι σπουδαστές ελληνικής γλώσσας στην Εστία μας στη Σόφια

Τον περασμένο Ιούνιο, σχεδόν έξι μήνες μετά την κυβερνητική απόφαση περί νεκρανάστασης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κι ενώ είχαν μεσολαβήσει βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί αναβάθμισης κι εξωστρέφειας του θεσμού από τον νέο του επικεφαλής, τον Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, ο τελευταίος έλαβε μια επιστολή από τη Σόφια, αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στην Εστία του ιδρύματος στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης Η επιστολή είχε σταλεί από «μαθητές των τμημάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας- 60 άτομα συνολικά», χωρίς να φέρει αναλυτικά τις υπογραφές τους και στις δυο όλες κι όλες παραγράφους που την αποτελούσαν καταγγέλλονταν τα εξής: ότι τα μαθήματα του σχολικού έτους 2013-2014 είχαν ξεκινήσει με καθυστέρηση ενός μήνα, ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι παραδόσεις σταμάτησαν επί δύο βδομάδες «για λόγους που οφείλονταν στο Ιδρυμα», κι ότι στις αρχές του περασμένου Ιουνίου σημειώθηκε μία διακοπή ακόμη, γεγονός που τους θορύβησε ακόμα περισσότερο, μπροστά στον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν τα μαθήματα ώς το τέλος της χρονιάς.

Οπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, «εμείς κάναμε τα πάντα για να διευκολύνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία. Πληρώσαμε εξαρχής όλους τους φόρους και τα δίδακτρα, όπως πληρώσαμε επίσης για τα βιβλία, τις σημειώσεις κ.τ.λ. Θα επιμείνουμε μέχρι να έχουμε μια γραπτή απάντηση στο γράμμα μας, προκειμένου να τελειώσουμε τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε κάθε επίπεδο». Οπως δε κατέληγαν, «αν δεν υπάρξει επαρκής ανταπόκριση από πλευράς σας, θα απευθυνθούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή στη Σόφια καθώς και στο υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας».

Απ' ό,τι φαίνεται, δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση. Εξού και η πρωτοβουλία της Τσβετλίνα Ντομπρέβα, η οποία συγκαταλέγεται στους παραπάνω, ν' απευθυνθεί τηλεφωνικά στην «Ε». Σύμφωνα με τα λεγόμενά της -σε σπαστά αλλά σωστά ελληνικά- όταν η ίδια και οι συμμαθητές της ξαναπήγαν στην Εστία τις προάλλες, δεν υπήρχε ούτε ένας εργαζόμενος, παρά μόνον ο διευθυντής της, Δ. Ρούμπος, ο οποίος δεν είχε τίποτε νεότερο να τους πει.

Κατά τ' άλλα, το ΕΙΠ αναβαθμίζεται. Κι ενώ τα οικονομικά του δεν του επιτρέπουν να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του εκτός συνόρων, του φτάνουν και του περισσεύουν για συνεργασίες με εταιρείες δημοσίων σχέσεων, αν κρίνουμε από την τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του στο Παλαιό Ψυχικό. Κι όμως, στη νέα διοίκηση του ιδρύματος συμμετέχουν και διπλωμάτες οι οποίοι -κατά τεκμήριο- έχουν συναίσθηση της ζημιάς που προκαλείται στην εικόνα της Ελλάδας από τέτοια περιστατικά. Εκτός κι αν το μόνο που κουβαλούν από το ΥΠΕΞ μαζί τους, είναι να μην ακουμπάνε τα νεροπότηρα σε χαρτοπετσέτες αλλά σε ασημένια σουβέρ...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ιδρύματα
Τέχνη/Πολιτισμός
Βουλγαρία