Έντυπη Έκδοση

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ATTICA ΒΑΝΚ

Από αναβολή σε διακοπή

Στις 10 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η γενική συνέλευση της Attica Bank, που διακόπηκε χθες έπειτα από αίτημα του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. Οσον αφορά στη χθεσινή γενική συνέλευση, να σημειωθεί πως δεν ξεπέρασε σε διάρκεια τα μόλις 10'-15' και ενώ έξω από το κτήριο της τράπεζας υπήρξαν αντιδράσεις από παρατάξεις εργαζομένων του ΤΣΜΕΔΕ (του μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας) που διαμαρτύρονταν για τη συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση κεφαλαίου.

Η διακοπή της γενικής συνέλευσης έγινε κατόπιν αιτήματος της διοίκησης της τράπεζας, με το επιχείρημα ότι το διοικητικό συμβούλιο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί και να εξετάσει τις προτάσεις των επενδυτών εν όψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 434 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο δεν πρόκειται για αναβολή της γενικής συνέλευσης, αλλά για διακοπή των εργασιών της και συνέχισή τους εντός 30 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν απομείνει προτάσεις από δύο ξένα funds, τα οποία όμως φέρεται ότι ζητούν μεγαλύτερο ποσοστό στην τράπεζα και κατ' επέκτασιν σημαντικό περιορισμό του ποσοστού του βασικού μετόχου της Attica, του ΤΣΜΕΔΕ. Το άξιο αναφοράς είναι πως μέσα Σεπτεμβρίου δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρονταν σε ενδιαφέρον 14 funds, που εν συνεχεία μειώθηκαν σε 5, όταν στην αγορά προεξοφλούνταν πως ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει ανακοινωθεί μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο χρόνος παρήλθε, με τη διοίκηση να επιχειρεί να εξεύρει λύση στο δυσεπίλυτο -όπως αποδεικνύεται- γρίφο της νέας αύξησης κεφαλαίου.

Σημειώνεται, πως το δ.σ. της Attica Bank είχε συνεδριάσει στις 29 Σεπτεμβρίου εν όψει της γενικής συνέλευσης (της 30ής/9), η οποία ορίστηκε για χθες, Δευτέρα.

Τότε ο CEO του ομίλου, Ιωάννης Γαμβρίλης, μιλώντας στους μετόχους, είχε εμφανιστεί αισιόδοξος πως ο στόχος της αύξησης θα επιτευχθεί, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 2-3 ξένα χαρτοφυλάκια που ζητούσαν να αποκτήσουν μεγάλο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο, ενδεχόμενο που θα προκαλούσε σημαντική μείωση της μετοχικής θέσης που κατέχει ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ.

Ισχυρό ποσοστό, που έχει πληρώσει το Ταμείο σχεδόν 0,22 ευρώ/μτχ ακριβότερα (συνυπολογιζομένης της διάσπασης της μετοχής/reverse split του Ιουνίου).

Μάλιστα φημολογούνταν πως οι ξένοι ενδιαφερόμενοι ζητούσαν τη διαχείριση της διοίκησης αλλά και την είσοδό τους στην αύξηση σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές (discount), όταν η τρέχουσα τιμή της μετοχής έχει απαξιωθεί στα 0,071 ευρώ δηλαδή οριακά πάνω από το ιστορικό ελάχιστο των 0,068 ευρώ που σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 10 Οκτωβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Attica Bank
Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτικών Δημόσιων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ)
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Τράπεζες