Έντυπη Έκδοση

Ο όφις των αγορών

Της μεταβλητότητας

Τι δεν είχαν οι διεθνείς χρηματαγορές όλο αυτό το διάστημα της λάμψης; Μεταβλητότητα. Το είπε και το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (7/10), βάζοντας την έλλειψη μεταβλητότητας στην ίδια κατηγορία βραχυπρόθεσμων κινδύνων μαζί με την όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων. Ενδεικτικά, ο S&Ρ 500 δεν είχε ανέβει ούτε πέσει περισσότερο από 1% για 62 ημέρες από τις 16/7, το μεγαλύτερο διάστημα από το 1995. Τελικά, η μεταβλητότητα ήρθε. Αλλά, μάλλον, όχι όπως ήθελαν. Η δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου ήταν η χειρότερη φέτος για τα χρηματιστήρια όπου γης, με απώλειες 1,5 τρισ. δολαρίων στις αξίες των μετοχών. Στη Νέα Υόρκη, ο S&Ρ 500 έπεσε -3,1% την περασμένη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των δύο ετών, φέρνοντας στο -5,4% τις απώλειές του από το τελευταίο ρεκόρ (2.011,36 μονάδες) που κατέγραψε στις 18/9. Στις οκτώ συνεδριάσεις του Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή, ο δείκτης αναφοράς έδωσε έξι με κλεισίματα πλέον του ±1%: -1,3% (1/10), +1,1 (3/10), -1,5% (7/10), +1,8% (8/10), -2,1% (9/10), -1,1% (10/10). Το διάστημα 29/9-2/10 ήταν η πρώτη φορά φέτος που είχε αρνητικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων.

Της Ουάσιγκτον

Η φθινοπωρινή σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν το καλύτερο μέχρι στιγμής επεισόδιο στη σαπουνόπερα λιτότητα εναντίον ανάπτυξης, Γερμανοί εναντίον Αμερικανών, Σόιμπλε κατά πάντων. Περίληψη: στην εποχή του «new mediocre», ο πλανήτης εξακολουθεί να χρειάζεται επενδύσεις 1 τρισ. δολαρίων ετησίως σε υποδομές. Αλλά, ποιος θα τα δώσει; Οι αγορές;

Της Φινλανδίας

«Ελπίζω όλοι οι Φινλανδοί να καταλάβουμε πως η χρυσή περίοδος, τα εκπληκτικά χρόνια από το 2000 έως το 2008, έχει τελειώσει και πρέπει να χτίσουμε μια νέα Φινλανδία», είπε προχθές στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ, υποστηρίζοντας πως θα χρειαστούν έως και τέσσερα χρόνια για να επανακτήσει η φινλανδική οικονομία το τριπλό Α που της στέρησε η S&Ρ's την Παρασκευή. * Θα τα βρει η Ευρώπη με τη Ρωσία σε τέσσερα χρόνια; Οχι, αλλά όπως είπε ο Στουμπ θα αναμορφωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. ** Από το πάρτι του οίκου αξιολόγησης δεν έλειψε η Γαλλία, που είδε τις προοπτικές της από σταθερές σε αρνητικές.

Της Amazon

Η Amazon ανακοίνωσε 1.000 μόνιμες θέσεις, πλέον των 6.000, στις βρετανικές της αποθήκες, με αρχικό ωρομίσθιο 7,39 λίρες. * Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας (Ιδρυμα Walk Free, Global Slavery Index 2013), υπάρχουν 29,8 εκατ. σκλάβοι ανά τον κόσμο που φέρνουν κέρδη 32 δισ. δολαρίων στα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Η Βρετανία βρίσκεται στην τελευταία θέση του πίνακα, αν και 4.200-4.600 άνθρωποι εκτιμώνται πως δουλεύουν καταναγκαστικά στην «πιο δυνατή αναπτυγμένη οικονομία του κόσμου». ** Από το τελευταίο ετήσιο συνέδριο των Τόρις, (28/9-1/10), καταλάβαμε πως μια μελλοντική κυβέρνηση των Συντηρητικών θα εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στο ίδιο συνέδριο, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, ανακοίνωσε περικοπές 25 δισ. λιρών και διετές πάγωμα των επιδομάτων εργασίας, επαναλαμβάνοντας το αγαπημένο του μότο: «Θα φτιάξουμε τη στέγη μας όσο ο ήλιος λάμπει».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Ο όφις των αγορών