Έντυπη Έκδοση

Η γλυπτική... του Αγιωργίτικου της Νεμέας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΤΑΣΟ ΞΥΔΗ

Οινοπαραγωγός και γλύπτης. «Και τα δύο είναι τέχνη! Αυτό το μεράκι για την τέχνη αναδύεται από κάθε ένα ξεχωριστό μας μπουκάλι κρασιού, από το περιεχόμενό του μέχρι την ετικέτα του.

«Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα» ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ «Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα» ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ  Μετά το σχέδιο, τον καμβά και το χρώμα, η δύναμη του τρισδιάστατου μέσα στο χώρο λειτούργησε ως εσωτερική ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας. Ενας τρόπος μετάδοσης των δικών μου μηνυμάτων». Μιλάμε με τον οινοπαραγωγό Τάσο Ξύδη, που εκτός από τα αριστουργήματα της «Αναγέννησης» εκθέτει και τα γλυπτά έργα του στο οινοποιείο του στην Αρχαία Νεμέα, www.anagennisiwines.gr.

- Διόνυσος και αμπέλι;

«Τα έργα μου είναι εμπνευσμένα από την κλασική Αρχαία Ελληνική Τέχνη, με αναφορά κατά κύριο λόγο στο ανθρώπινο σώμα».

- Τα εκθέτετε;

«Τα έργα μου, όταν δεν συμμετέχουν σε κάποια έκθεση, βρίσκονται στην αίθουσα τέχνης του οινοποιείου. Ο στόχος μας είναι, αποχωρώντας ο επισκέπτης από το χώρο, να θέλει να επιστρέψει πάλι και πάλι. Να τον έχει αγκαλιάσει ο χώρος. Να έχει δει και μια άλλη διάσταση ενός πολυχώρου-οινοποιείου. Να φεύγει "γεμάτος"».

- Εχετε οικογενειακή παράδοση στο κρασί;

«Η παραγωγή οίνου στην οικογένειά μας (μια οικογένεια αγροτική, τυπική στις ενασχολήσεις της, οικογένεια της Νεμέας) είναι μια παράδοση που συνεχίζει πάνω από έναν αιώνα τώρα! Σε ένα τέτοιο περιβάλλον γεννήθηκα και μεγάλωσα, έχοντας ζήσει και συμμετάσχει, από παιδί ακόμη, στους κόπους, τις αγωνίες, τις απογοητεύσεις, μα και στις μεγάλες χαρές που περιλαμβάνει η διαδικασία της οινοποίησης, από το φύτεμα ακόμη του αμπελιού και μέχρι το κρασί μας να συνοδέψει τα καθημερινά και γιορτινά μας τραπέζια».

- Διαθέτετε ιδιόκτητους αμπελώνες;

«Ο μεγάλος σε ηλικία μικρός αμπελώνας μας, 50 ετών σήμερα, βρίσκεται σε υψόμετρο 340 στην Αρχαία Νεμέα και έχει έκταση περίπου 15 στρεμμάτων, με προοπτική επέκτασής του τα επόμενα χρόνια. Ηδη η εταιρεία μας, για να καλύψει τις ανάγκες της, συνεργάζεται με επιλεγμένους αμπελουργούς της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας, αμπελώνες συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων περίπου».

- Μόνο Αγιωργίτικο;

«Κατά κύριο λόγο Αγιωργίτικο. Η πολυδυναμικότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας μπορεί να μας δώσει κρασιά από φρέσκα ροζέ, μέχρι κρασιά μακράς παλαίωσης. Πέραν όμως της κλασικής νεμεάτικης ποικιλίας, οινοποιούμε επί πλέον δύο ποικιλίες Ροδίτη και Merlot».

- Η φετινή σοδειά;

«Γενικά για τη Νεμέα ήταν δύσκολη χρονιά. Η έξαρση στο ωίδιο, οι επαναλαμβανόμενες χαλαζοπτώσεις και ο πολύ βροχερός Σεπτέμβρης δημιούργησαν γενικότερα προβλήματα. Ειδικά για εμάς όμως, μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές πήγαμε καλά. Οι επενδύσεις στον αμπελώνα μας με δίχτυα αντιχαλαζικής προστασίας βοήθησαν ώστε δεν είχαμε ζημιά από τις χαλαζοπτώσεις. Επίσης το μικροκλίμα που δημιουργείται κάτω από τα δίχτυα έχει αποτέλεσμα την αποφυγή "υδατικού stress" και σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή των υπερήλικων κλημάτων, οι βροχές του Σεπτέμβρη δεν μας δημιούργησαν προβλήματα βοτρύτη. Οπότε και τα αποτελέσματα του σημερινού τρύγου θα τα απολαύσουμε το 2019!».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Οινοπαραγωγοί
Εικαστικά
Παραγωγοί
Γλυπτική/Κεραμική/Εργα Τέχνης
Ανθρώπινα
Πρόσωπα