Ηλεκτρονική Έκδοση

Eπί τάπητος η εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ήδη έχουν περάσει δύο μήνες από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τρεις εβδομάδες από την έναρξη των πληγμάτων στη Συρία και οι επιτελείς από 22 χώρες συναντώνται σήμερα για να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση. «Θα συνομιλήσουν για ένα κοινό σχέδιο, για τις προκλήσεις και το μέλλον της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Ντέμπσεϊ συνταγματάρχης Εντουαρντ Τόμας ωστόσο δεν αναμένεται να γίνουν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.

φωτ:@RamiAlLolah φωτ:@RamiAlLolah Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία στα μέλη του συνασπισμού "να εξετάσουν τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλες στρατηγικές επιλογές". Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ " ανυπομονεί να συζητήσει για τα συμπληρωματικά μέτρα που μπορεί να λάβει ο συνασπισμός για την αποδυνάμωση και, στη συνέχεια, την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους", χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα σημεία τριβής μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού.

Ένα από αυτά είναι η προοπτική δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, ένα σχέδιο υπέρ του οποίου τάσσεται η Αγκυρα, με την υποστήριξη του Παρισιού, αλλά είναι εκτός συζήτησης, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες θεωρείται σημαντική τη στιγμή που η Αγκυρα δέχεται πιέσεις για να στείλει χερσαίες δυνάμεις κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι, ενώ χθες διέψευσε αμερικανική ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλικ από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η στρατηγική του διεθνούς συνασπισμού τελεί υπό αμφισβήτηση, καθώς, παρά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεών τους, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν προωθηθεί προς το κέντρο της πόλης Κομπάνι στη Συρία, ενώ απειλούν να καταλάβουν το σύνολο της επαρχίας αλ-Ανμπαρ στο Ιράκ.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν δήλωσε την Κυριακή: "Αυτοί κερδίζουν και όχι εμείς". "Πρόκειται για μία μακροχρόνια πολεμική εκστρατεία. Δεν έχει πάει κακά, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν έχει πάει και καλά", δήλωσε ο Αντονι Κόρντσμαν, αναλυτής σε θέματα εθνικής ασφαλείας στο Center for Strategic and International Studies.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: "Είναι πολύ σημαντικό, εκτός του να προσπαθήσει να δείξει στους Αμερικανούς ότι ηγείται, να δείξει στις άλλες χώρες ότι είναι προσηλωμένος", πρόσθεσε ο αμερικανός αναλυτής, προσθέτοντας ότι στρατιωτικοί άλλων χωρών συμμετέχουν σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο στην διαμόρφωση της πολιτικής από ό,τι οι αμερικανοί συνάδελφοί τους.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
ΗΠΑ
Συρία