Ηλεκτρονική Έκδοση

Ελάχιστο εγγυημένο στη χώρα των εξαθλιωμένων

Τελευταία ενημέρωση:

Παρουσία του πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου παρουσιάστηκε στην «Αίγλη» του Ζαππείου το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», ένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας, για ανθρώπους χωρίς κανένα εισόδημα που εκτιμάται ότι αφορά περίπου 380.000 οικογένειες. Για τη «μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση» έκανε λόγο ο Γιάννης Βρούττσης. Δύσκολα πάντως τα 200 ευρώ θα μπορέσουν να καλύψουν έστω και στο ελάχιστο τις ανάγκες των πολιτών, τη στιγμή μάλιστα που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ήρθαν στο φως δείχνουν ότι μέσα σε τρία χρόνια διπλασιάστηκε το ποσοστό των ανθρώπων που στερούνται βασικών αγαθών.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» θα δοθεί σε ανθρώπους χωρίς κανένα εισόδημα και θα ξεκινά από 200 ευρώ για τον άγαμο, και για τους εγγάμους θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας πέραν του συζύγου και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Ωφελούμενοι θα είναι περίπου 380.000 φτωχές οικογένειες ή 700.000 άτομα. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 15 δήμους (Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης) και από το 2015 αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των δικαιούχων σε όλη τη χώρα.  

Ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. "Το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και σε όλα αυτά έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" συμπλήρωσε. Ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε για "καινοτόμο θεσμό που θα είναι ο πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης του αύριο", ένα πακέτο υπηρεσιών που θα εξασφαλίζει ότι κανένας πολίτης δεν θα διολισθήσει στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας. Μάλιστα προανήγγειλε ότι θα ενταχθούν σε αυτό και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

"Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο-αυτό έγινε εφικτόμε τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες" είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη.

"Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο" ανέφερε στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνοντας ότι οι πολιτικές για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. "Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα" κατέληξε.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από τις 15 Νοεμβρίου.
 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Κυβέρνηση
Μνημόνιο
Για το ίδιο θέμα
ΣΥΡΙΖΑ: Το μόνο που εγγυάται η κυβέρνηση είναι φτώχεια για όλους