Ηλεκτρονική Έκδοση

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Ο χρυσαυγίτης που στρατολόγησε τον Ρουπακιά

20 Οκτωβρίου η δίκη για την επίθεση κατά της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά

Ένας από τους βασικούς ενορχηστρωτές της επίθεσης χρυσαυγιτών κατά της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας στον Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2012, ο προφυλακισμένος Νίκος Αποστόλου, ομολογεί ότι είναι εκείνος που έβαλε τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα στα τάγματα εφόδου. Ο χρυσαυγίτης δικάζεται για την επίθεση αυτή, που για καιρό παρέμενε ξεχασμένη, στις 20 Οκτωβρίου. Μαζί του δικάζεται και ο Νεκτάριος Σαλούφας, πρώην προσωπικός φρουρός του προφυλακισμένου βουλευτή Νίκου Κούζηλου και πρωτοκλασάτο στέλεχος της Τ.Ο.Πειραιά.

Φωτογραφία-ντοκουμέντο, που βρίσκεται στη δικογραφία. Διακρίνονται καθαρά τα πρόσωπα και τα καδρόνια. Ο δεύτερος δεξιά είναι ο Αποστόλου και ο πρώτος δεξιά ο Σαλούφας. Φωτογραφία-ντοκουμέντο, που βρίσκεται στη δικογραφία. Διακρίνονται καθαρά τα πρόσωπα και τα καδρόνια. Ο δεύτερος δεξιά είναι ο Αποστόλου και ο πρώτος δεξιά ο Σαλούφας. Σύμφωνα με ηχητικό ντοκουμέντο που διαθέτει «Το Βήμα της Κυριακής» ο κατηγορούμενος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και στέλεχος της Χρυσής Αυγής σε διάλογο που είχε με άτομο της εμπιστοσύνης του φέρεται να λέει τα εξής:

Α: «Θυμάσαι αυτό που έγινε στο Κερατσίνι, στην Αμφιάλη, με τον Ρουπακιά; Θυμάσαι που νταραβεριζόμουνα με…;».

Β: «Α, του Ρουπακιά ήταν;».

Α: «Ναι… Και αυτόν εγώ τον είχα βάλει στις ομάδες ασφαλείας… τον ηλίθιο…».

Και απ’ αυτήν τη συνομιλία, που έρχεται στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς όχι μόνο ήταν οργανωμένος, αλλά ήταν και μέλος των, όπως τις ονόμαζαν, ομάδων ασφαλείας. Η συνομιλία έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 μετά τη δολοφονία και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Αποστόλου μιλάει με πρόσωπο που εμπιστεύεται.

Όσον αφορά στην επίθεση στον Πειραιά, που αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί στην ογκώδη δικογραφία για την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, είχαν τραυματιστεί σοβαρά δύο άτομα. 

Όπως ανέφερε ένα χρόνο αργότερα στην "E", και ενώ ακόμα η δικογραφία παρέμενε στο συρτάρι, ένας εκ των μελών της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά ο Αντώνης Ζ., η επίθεση έγινε μεσημέρι στην αρχή του πεζόδρομου της Σωτήρος, κάτι σαν την Ερμού για την Αθήνα, ανέφερε θέλοντας να δείξει το πόσο πολύσυχναστο και κεντρικό σημείο του Πειραιά είναι.

«Το πρωί της ίδιας ημέρας, είχαμε μαζευτεί περίπου 40 άτομα, σε μια παρέμβαση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά, από αυτές που κάνουμε τα τελευταία 15 χρόνια. Αφού κάναμε μια μικρή πορεία και αφισοκόλληση στους γύρω δρόμους, ο κόσμος αποχώρησε. Μείναμε λίγοι για να μαζέψουμε. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι έγινε η επίθεση στην αρχή του πεζόδρομου της Σωτήρος», περιέγραφε o Αντώνης Ζ..

Από αντιφασιστική συγκέντρωση στη Νίκαια Από αντιφασιστική συγκέντρωση στη Νίκαια Σύμφωνα με τον ίδιο, στράφηκαν πρώτα στα «αδύναμα» μέλη, σε μια κοπέλα και έναν μετανάστη.

«Αρχισαν να βρίζουν και να τους φτύνουν. Ένας πήρε θέση πυγμάχου κι ένας άλλος, που, όπως φαίνεται, ήταν αρχηγός τους, έδωσε παράγγελμα να αρχίσει η επίθεση. Τότε ο τρίτος έβγαλε μια αλυσίδα από το παντελόνι του και την κοπάνησε πάνω μου πολλές φορές. Μετά άρχισαν οι μπουνιές, χοντρό ξύλο. Εμείς μπορούσαμε μόνο να αμυνθούμε», συνεχίζει ο ίδιος. Στη συνέχεια, όπως μαρτυρεί η φωτογραφία-ντοκουμέντο που επισυνάπτεται στη δικογραφία, «πήραν κάτι μαδέρια που ήταν πεταμένα δίπλα στον σκουπιδοτενεκέ κι άρχισαν να μας χτυπάνε με αυτά».

Σύμφωνα με τον Αντώνη, «είχαν έρθει να κάνουν χαμό αλλά δεν τους βγήκε. Γιατί μαζεύτηκε κόσμος γύρω μας, περαστικοί, περίπου 25 άτομα, που τους φώναζαν να σταματήσουν».

Ο ίδιος ο Αποστόλου σε απομαγνητοφωνημένη συνομιλία από το κινητό του, φέρεται στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 να ομολογεί σε δύο δικά του πρόσωπα τη δράση του:

Α: «Του λέω “μη μου λες τέτοια, δεν θα μπω εγώ μέσα για τέτοια”. Λέει “μέσα δεν θα μπεις, αλλά θα τους πληρώσουμε μια ζωή”».

Γ: «Γιατί, τι έχουν δώσει αυτοί;».

Α: «Τη μια στο νοσοκομείο την έχουν στείλει σοβαρά, ρε… Τον έναν τον είχα περάσει από τζαμαρία μέσα…».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια Πειραιά

Την ημέρα της δίκης, Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των χρυσαυγιτών στις 9 το πρωί στα δικαστήρια Πειραιά.

«Απαιτούμε να καταδικαστούν οι Σαλούφας κι Αποστόλου για την επίθεση στα μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά και τα στελέχη και οι βουλευτές της Χ.Α για τις επιθέσεις και τις δολοφονίες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν. Να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα από ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις. Να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο κέντρο του Πειραιά που λειτουργούν ως ορμητήρια δολοφονικών επιθέσεων», αναφέρει η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά σε σχετική ανακοίνωσή της.

Ομολογούν ότι πωλούσαν προστασία στη Νίκαια

Σύμφωνα με άλλο ηχητικό ντοκουμέντο ομολογείται, σε συνομιλία με τον Ν. Αποστόλου, ότι «οι Νικαιώτες τα παίρνανε από παντού, από παππούδες, περιπτεράδες, Πακιστανούς».

Όταν ο συνομιλητής του Αποστόλου διαμαρτύρεται για τη μετά τη δολοφονία Φύσσα προβολή της δράσης της Χρυσής Αυγής σχετικά με προστασίες και εκβιασμούς, παίρνει την αποστομωτική απάντηση:

Α: «Δεν φαντάζεσαι τι λέει η τηλεόραση - ότι τα παίρναμε από Πακιστανούς για προστασίες».

Β: «Αλήθεια είναι αυτό… Οι δικοί μας Νικαιώτες πηγαίνανε σε παππούδες, σε περίπτερα και σε Πακιστανούς και τα παίρνανε, αυτοί μιλήσανε. Μετά τους διώξαμε, όμως αυτό μαθευόταν…».

Εν αναμονή της πρότασης του εισαγγελέα

Ενώ πληθαίνουν οι αποκαλύψεις από την ογκώδη δικογραφία, αυτή την εβδομάδα κατατίθεται και η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου για τη συνολική υπόθεση. Αφορά περίπου 60 κατηγορουμένους και 29 προφυλακισμένους. Το βούλευμα για το ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη αναμένεται να εκδοθεί μετά το επόμενο τρίμηνο.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από jailgoldendawn (η δικηγορική ομάδα για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πειραιάς
Χρυσή Αυγή
Δικαστικό ρεπορτάζ