Ηλεκτρονική Έκδοση

Πιέσεις ύφεσης ρίχνουν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2015 θα είναι πολύ ασθενέστερη απ' ότι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA), προσθέτοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανόν να μειωθούν περαιτέρω, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, μολονότι οι πολεμικές εστίες αυξάνουν στη Μέση Ανατολή.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2015 θα είναι πολύ ασθενέστερη απ' ότι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA), προσθέτοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανόν να μειωθούν περαιτέρω.

«Οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών φαίνεται ότι καθοδηγούνται τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης. Περαιτέρω μειώσεις των τιμών του πετρελαίου θα χρειάζονταν πιθανόν για να μειωθεί η προσφορά ή να αυξηθεί περισσότερο η ζήτηση», αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση του IEA.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο και οι τιμές του μπρεντ έχουν φθάσει σε χαμηλό επίπεδο 4ετίας - στα 88 δολάρια το βαρέλι περίπου -, λόγω της άφθονης προσφοράς, της επιβραδυνόμενης αύξησης της ζήτησης και του ισχυρού δολαρίου. Η τιμή του μπρεντ έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από τον Ιούνιο, όταν η αναταραχή στο Ιράκ είχε οδηγήσει στην αύξησή της στα 116 δολάρια το βαρέλι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2014 και συγκεκριμένα κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα σε 700.000 βαρέλια. Για το 2015, αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε 93,5 εκατ. βαρέλια (ή κατά 1,2%), αλλά λιγότερο κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του. Οι πολύ χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου από το δεύτερο τρίμηνο του 2014 αναμένεται να προσφέρουν κάποια στήριξη στη ζήτησή του, αλλά το συνολικά αδύναμο οικονομικό περιβάλλον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πετρέλαιο/Πετρελαϊκές εταιρείες
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Οικονομική κρίση