Ηλεκτρονική Έκδοση

Απορρίφθηκε το αίτημα του Σ. Ξηρού για κατ' οίκον νοσηλεία

Ομόφωνα απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, το αίτημα του καταδικασθέντα για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», Σάββα Ξηρού, ο οποίος είχε ζητήσει τη διακοπή της κράτησής του στις Φυλακές Κορυδαλλού και την κατ’ οίκον νοσηλεία, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν σήμερα δύο ιατροδικαστές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, καθώς και άλλοι μάρτυρες, ενώ παρουσιάσθηκαν οι δύο ιατρικές πραγματογνωμοσύνες, που πραγματοποιήθηκαν από καθηγητές ιατρούς, για την κατάσταση της υγείας του Σάββα Ξηρού, τις οποίες είχε ζητήσει το ίδιο το δικαστήριο.
 
Στην πρώτη πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται ότι ο Σ. Ξηρός πράγματι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ στη δεύτερη, αναφέρεται ότι ο κρατούμενος πάσχει από μια μορφή πολιομυελίτιδας που, σύμφωνα με τους διεθνείς όρους, δεν μπορεί να συνδεθεί με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά ούτε και να αποκλειστεί. Οι δύο ιατροδικαστές στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι υπάρχουν ιατρικές γνωματεύσεις για τις παθήσεις του και το ποσοστό αναπηρίας του Σ. Ξηρού που φθάνει το 93%. 
 
Πρόσθεσαν επίσης ότι το βασικότερο πρόβλημα για τον κρατούμενο είναι ότι δεν βλέπει και καθημερινά χρειάζεται τη χορήγηση του φαρμάκου «ιντερφερόνη» για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ενέσιμη μορφή και σε χώρο αντισηψίας –κάτι που δεν έχει αυτήν τη στιγμή ο χώρος του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού. Είπαν ακόμη ότι ο Σάββας Ξηρός είναι ένας πολυσυστημικός ασθενής και υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή για την υγεία του.
 
Ο Σπύρος Φυτράκης, συνήγορος του Σάββα Ξηρού, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου είπε ότι «δεν άκουσα κανένα σκεπτικό αλλά ούτε και η πρόταση της εισαγγελέως είχε κάποια σκέψη. Κατανοώ ότι είμαστε σε ένα στάδιο αυξημένης καταστολής στη χώρα για πάρα πολύ ειδικούς λόγους. Οι πρώτοι είναι οικονομικοί, οι δεύτεροι είναι η καταστολή των φαινομένων πίεσης που δέχεται το πολιτικό σύστημα και τρίτον η ωμή παρέμβαση υπουργών και άλλων αξιωματούχων του κράτους στη δικαιοσύνη».
 
O κ. Φυτράκης εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του, για το γεγονός ότι η χώρα έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για βασανισμό του συγκεκριμένου προσώπου, χωρίς να λάβει υπόψη το ιστορικό του, αλλά μόνο τον ιατρικό του φάκελο και τον τρόπο κράτησής του.
 
Ο Σ. Ξηρός, μέσω των δύο συνηγόρων του, χαρακτήρισε «καταυλισμό» τον χώρο του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται. Ανέφερε επίσης ότι είναι μόνος του χωρίς καμία βοήθεια και ότι αυτό που ζητάει είναι να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος για την περίπτωσή του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Δικαστικό ρεπορτάζ