Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 20:00 Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014
Yγειονομικοί: Όχι άτακτη φυγή προς τη συνταξιοδότηση
«Ζυγίστε καλά τις αποφάσεις σας»
Προειδοποιεί η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, για τις συνεχείς αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και για τις κινήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση που δημιουργούν σε τμήματα του κλάδου.
Σε μακροσκελή επιστολή της προς τα σωματεία της δύναμής της, επιλεγμένα αποσπάσματα από την οποία παρουσιάζουμε, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: "Στα Ασφαλιστικά Ταμεία οφείλονται 10δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών από απλήρωτες εισφορές. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών από τα 10δις ευρώ το 83% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεκίνησε να οφείλεται πριν τα μνημόνια.
Οι κυβερνήσεις δεν ανέλαβαν ειλικρινείς πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση της εξόφλησης. Ο λόγος προφανής. Οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να βάλουν χέρι στους επιχειρηματίες που κλέβουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Ήταν και είναι επιλογή τους να τους εξυπηρετούν σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων και της εργατικής τάξης της χώρας. Πριν τα μνημόνια το κράτος κάλυπτε το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης με τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς πόρους και την ετήσια επιχορήγηση.
Τα μνημόνια προβλέπουν συνεχή μείωση της κρατικής επιχορήγησης και κατάργησης των εναπομεινάντων κοινωνικών πόρων από 1/1/2015. Η κρατική επιχορήγηση του έτους 2012 ήταν 16,4δις ευρώ και το 2014 12,7δις ευρώ.
Πέφτει όμως τα έτη 2015 – 2018 (Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) στα 8,6δις ευρώ το χρόνο. Το αποθεματικό κεφάλαιο των Ταμείων από 26δις ευρώ το έτος 2009 μειώθηκε σε 4,5δις ευρώ το έτος 2013. Εκτός των οφειλών μειώθηκαν και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών. Κάποιες Νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη κατεύθυνση είσπραξης με δόσεις των ασφαλιστικών εισφορών ήταν και είναι στάχτη στα μάτια. Κανείς οφειλέτης δεν πληρώνει.
Όσοι ρύθμισαν τα χρέη, πλήρωσαν μόνο μια – δυο δόσεις μέχρι να αποκτήσουν την ασφαλιστική ενημερότητα που είναι απαραίτητη για δουλειές και συναλλαγές με το Δημόσιο. Μεγάλοι χαμένοι οι ασφαλισμένοι και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ο Υπουργός Εργασίας αντί να απολογείται για την ληστεία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, είναι λαλίστατος, επιβάλλοντας ρυθμίσεις με βάση τη σημερινή οικονομική τους κατάσταση και με δεδομένη την δραστική μείωση της χρηματοδότησης. Πρώτα σπρώχνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία στο γκρεμό με τις ασκούμενες πολιτικές και μετά δηλώνει ότι προσπαθεί να τα σώσει.
Το σχέδιο εξελίσσετε εδώ και χρόνια. Στην αρχή με την δέσμευση των αποθεματικών στη Τράπεζα της Ελλάδος με τον αναγκαστικό νόμο. Στη συνέχεια με τη ληστεία της εισφοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής. Η χαριστική βολή δόθηκε με τις μνημονιακές πολιτικές αφού τα αποθεματικά τους κουρεύτηκαν περίπου 80% και μειώθηκε δραστικά ο ενεργός πληθυσμός εξαιτίας της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 40.000 το χρόνο ήταν ο αριθμός ήταν συνταξιούχων μέχρι το έτος 2009. Μετά το έτος 2010 αυξήθηκαν σε 100.000 το χρόνο. Η κυβέρνηση θα έπρεπε απολογούμενη να αναζητάει τρόπους ενίσχυσης των αποθεματικών των Ταμείων.
Συνεχίζοντας η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως: "Το εφάπαξ κατάντησε λαχείο αφού τα χορηγούμενα ποσά εξαρτώνται κάθε φορά από την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, τον αριθμό κατ' έτος των δικαιούχων και τα έτη συμμετοχής. Μπορεί λοιπόν το εφάπαξ των αποχωρούντων το έτους 2015 να είναι μικρότερο των αποχωρούντων το έτους 2016.