Ηλεκτρονική Έκδοση

Επέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας σε παλαιστίνιους διαδηλωτές στο αλ Ακσά

Επέμβαση της αστυνομίας σήμερα έξω από το ιερό τέμενος αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, όπου διαδήλωναν παλαιστίνιοι, οι οποίοι -σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας- που επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση των Εβραίων επισκεπτών στο ναό. Συνελήφθησαν τέσσερις παλαιστίνιοι.

Ισραηλινοί αστυνομικοί καταστέλλουν διαδήλωση παλαιστινίων στο αλ Ακσά Ισραηλινοί αστυνομικοί καταστέλλουν διαδήλωση παλαιστινίων στο αλ Ακσά

Ο Ομάρα Κισουάνι, ο διευθυντής του τεμένους, δήλωσε ότι η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ για να καταστείλει τη συγκέντρωση των διαδηλωτών, οι οποίοι κατέφυγαν στο εσωτερικό του: «Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε από τα δακρυγόνα μέσα στο τζαμί» είπε μιλώντας στο Reuters. «Υπάρχουν 14 τραυματίες από τις πλαστικές σφαίρες ενώ ένας ακόμη άνθρωπος αισθάνθηκε αδιαθεσία από την εισπνοή δακρυγόνων» συμπλήρωσε. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι βομβίδες κρότου εξερράγησαν μέσα στο τέμενος, που είναι ιερός τόπος του Ισλάμ, και καταστράφηκαν αρκετοί παλαιοί πολυέλαιοι.
 
Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι ταραχές, καθώς οι ορθόδοξοι εβραίοι πιέζουν για να  έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο σύμπλεγμα του τεμένους. Οι εντάσεις αυξάνονται συχνά αυτή την εποχή του έτους, που οι Εβραίοι γιορτάζουν το Σουκότ. Στο τέμενος που βρίσκεται σε περιοχή υπό ισραηλινό έλεγχο αλλά είναι υπό την εποπτεία ισλαμικού βακουφιού επιτρέπεται η πρόσβαση των Εβραίων αλλά τους απαγορεύεται η προσευχή.
 
Οι Εβραίοι που επισκέπτονται το Αλ Άκσα συνοδεύονται από την ισραηλινή αστυνομία. Εάν οποιοσδήποτε από αυτούς προσευχηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως.
 
Οι παλαιστίνοι είναι οργισμένοι από την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων ορθόδοξων Εβραίων στο ιερό τέμενος, μια κίνηση η οποία υποστηρίζεται από τον Μοσέ Φεϊγκλίν, έναν εκ των αντιπροέδρων της Κνεσέτ και σημαντικό στέλεχος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
 
Ωστόσο, αυτό δεν έχει καθησυχάσει τις ανησυχίες των παλαιστινίων οι οποίοι φοβούνται ότι η αύξηση του αριθμού των επισκέψεων μη-μουσουλμάνων στην περιοχή θα οδηγήσει σιγά-σιγά σε αλλαγές.
 
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αρνήθηκε πάντως ότι υπάρχουν κινήσεις περιορισμού της πρόσβασης των μουσουλμάνων στο συγκρότημα και κατηγόρησε τους «παλαιστίνους εξτρεμιστές» για τη βία. 
 
Υπενθυμίζεται πως το 2000 η επίσκεψη στο Αλ Άκσα από τον τότε ηγέτη της ισραηλινής δεξιάς αντιπολίτευσης Αριέλ Σαρόν θεωρήθηκε πρόκληση από τους Παλαιστινίους, ουσιαστικά οδήγησε στην κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών και σε μια πενταετή αιματηρή Ιντιφάντα.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Παλαιστίνη