Ηλεκτρονική Έκδοση

Κοινοβουλευτική μάχη για τον προϋπολογισμό

Στην επιτροπή οικονομικών

Ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2015, με τοποθετήσεις εισηγητών και ειδικών αγορητών.

Με βασικό επιχείρημα πως ο Προϋπολογισμός του 2015 θα εκτελεστεί με επιτυχία, όπως και ο αντίστοιχος του 2014, αρκεί να υπάρξει στη χώρα πολιτική σταθερότητα, εμφανίστηκαν στη συζήτηση του προσχεδίου του, οι εισηγητές της πλειοψηφίας.

Κατά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι κ.κ. Λυκουρέντζος και Κουτσούκος, υπενθύμισαν τις αρνητικές προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού, οι οποίες - όπως τόνισαν αμφότεροι - διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα. Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Τσακαλώτος, αμφισβήτησε εκ νέου την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας πως το κόστος της ύφεσης δεν αντιμετωπίστηκε, οι επενδύσεις δεν επέστρεψαν, και οι εξαγωγές αδυνατούν να υπερακαλύψουν την μείωση του ΑΕΠ.

Τόνους συγκρατημένης αισιοδοξίας περιείχε η ομιλία του εισηγητή της ΝΔ, Α. Λυκουρέντζου, ο οποίος από την αρχή της παρέμβασής του, αναφέρθηκε στην επιτυχή άντληση 20 δις ευρώ από τις αγορές, στην ισόποση επιστροφή καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες και στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τελευταίων.

Ο κος Λυκουρέντζος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανασυγκρότηση της Κομισιόν υπό τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, για να διαπιστώσει πως "η Ελλάδα είναι μία απ' τις χώρες που θα επωφεληθούν των μέτρων χαλάρωσης της δημοσιονομικής στρατηγικής" και πως "η Ε.Ε. δεν είναι η Ευρώπη της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, όπως υποστηρίζει η δογματική Αριστερά".

Ο κος Λυκουρέντζος χαρακτήρισε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, "ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο" - ενώ για την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας, διαπίστωσε πως "δεν πάμε πλέον πιο κάτω απ το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε και αισιοδοξούμε για περισσότερα, στην ανοδική πορεία της οικονομίας".

"Το προσχέδιο καταγράφει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη - και υπόσχεται να συνεχίσει την ίδια πορεία, για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, χαμηλή κατανάλωση, μείωση μισθών και συντάξεων" επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ).

Απέναντι στις αιτιάσεις της πλειοψηφίας για "διάψευση των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ", ο κος Τσακαλώτος μίλησε για "διάψευση των ισχυρισμών του Γιάννη Στουρνάρα ότι κάθε ευρώ ιδιωτικοποιήσεων θα φέρει τρία ευρώ επενδύσεων", όπως επίσης και διάψευση της επιχειρηματολογίας περί μείωσης των επιτοκίων, αφού "σήμερα το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έφθασε το 7%". Ο κος Τσακαλώτος εκτίμησε πως οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, καθώς "όλοι οι αναλυτές μιλούνε για ένα τρίτο επεισόδιο ύφεσης".

Επ' αυτού, "το ΔΝΤ στην τελευταία του Έκθεση λέει, πως ασχέτως τι πολιτική θέλεις να ακολουθήσεις, βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να κάνεις δημόσιες επενδύσεις" - όμως οι δημόσιες δαπάνες καταγράφουν "ιστορικό χαμηλό" και οι δημόσιες επενδύσεις εξακολουθούν να μειώνονται, με την προσδοκία ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα καλύψουν το κενό.

Εικαστική παρέμβαση στην Πρωτογένους: Πρωτογενούς πλεονάσματος Εικαστική παρέμβαση στην Πρωτογένους: Πρωτογενούς πλεονάσματος Στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και ο Γιάννης Κουτσούκος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ: "Εγώ θα περίμενα από πλευράς του κου Τσακαλώτου και του ΣΥΡΙΖΑ, μία κόλλα χαρτί όπου θα έλεγε "τόσα έξοδα, τόσα έσοδα, τόσο πλεόνασμα, ή έλλειμμα". Επειδή μέχρι τον Δεκέμβρη έχετε αρκετό χρόνο, σας συνιστώ να επιχειρήσετε αυτήν την άσκηση, για να δούμε το πώς οι θεωρίες που αναπτύσσετε μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα φύλλο χαρτί και να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα" ανέφερε.

"Εάν το πολιτικό κλίμα δεν το επιτρέπει, κανείς απ' τους όρους πάνω στους οποίους εδράζεται η επιτυχία του Προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπάρξει" συνέχισε ο κος Κουτσούκος. "Ο κος Τσίπρας μίλησε γι' αυτούς που καίνε τα σπαρτά και γκρεμίζουν τις γέφυρες. Εμείς κτίζουμε και προσπαθούμε να ρίξουμε γέφυρες συνεννόησης και σας έχουμε καλέσει να συμμετάσχετε σ' αυτήν τη συζήτηση και διαπραγμάτευση αυτό το κρίσιμο διάστημα.

Δυστυχώς για σας και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, η ελπίδα του λαού περνά μέσα από την επιτυχία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος" ανέφερε ο κος Κουτσούκος.

Με πρωτοσέλιδο εφημερίδας, όπου αναγράφεται ότι "δεν φεύγει το ΔΝΤ" εμφανίστηκε στο βήμα ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος. "Ο Ντάισεμπλουμ και οι αξιωματούχοι της Τρόικας, λένε πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ λέει πως δεν φεύγει το ΔΝΤ και πως η εποπτεία θα υπάρχει πάντα. Η υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης λοιπόν, αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας" διαπίστωσε ο κος Νικολόπουλος. "

Τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να πληρωθούν 340 δις. Για ποιο "τέλος των Μνημονίων" μιλάτε; Οι Έλληνες δεν πρόκειται να ξεγελαστούν" συμπλήρωσε. Ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αμφισβήτησε τις προβλέψεις του προσχεδίου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως στους δείκτες του δημοσίου ελλείμματος δεν έχει συμπεριληφθεί το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ και το προϋπολογιζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, εξάγεται μέσω της "παράνομης" συμπερίληψης στους σχετικούς υπολογισμούς, κερδοφόρων οργανισμών των ΟΤΑ.

"Ούτε οι ίδιοι πιστεύετε στο πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε κανένας άλλος. Ένας ένστολος μας έδειξε 87 ευρώ επίδομα αντί για το πεντακοσάρικο - και οι κρατήσεις του επόμενου μήνα ήταν πολύ μεγαλύτερες απ' τα 87 ευρώ" ανέφερε στην ομιλία του ο Ηλίας Παναγιώταρος για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής.

"Η κυβέρνηση δεν έκανε λογιστικό έλεγχο, που θα έκανε ακόμα και ένα μίνι μάρκετ της γειτονιάς. Δεν εγγράφετε το κατοχικό δάνειο. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, της Ελιάς και του Ποταμιού, (γιατί πάνε μαζί αυτοί) αρνήθηκαν να ψηφίσουν στο Ευρωκοινοβούλιο για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Δεν θεσπίσατε την ΑΟΖ που την είχατε και στις 18 προεκλογικές σας θέσεις. Και το ΔΝΤ, μετά τη συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ, ανακοίνωσε πως συνεχίζεται το πρόγραμμα. Η αποτυχία σας είναι δεδομένη" παρατήρησε ο κος Παναγιώταρος.

Κατά την Ασημίνα Ξηροτήρη (ΔΗΜΑΡ), η προβλεπόμενη στο προσχέδιο αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%, βασίζεται σε "κατά φαντασίαν υλικά": "Με ποιους δημόσιους πόρους (προκειμένου να προσελκυθούν ιδιωτικοί πόροι) θα γίνει αυτό; Με ποια ρευστότητα; Θα γίνει πρόσθετος δανεισμός;" αναρωτήθηκε.

"Ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως βγαίνουμε άμεσα απ' το Μνημόνιο. Η Ε.Ε. κράτησε τις επιφυλάξεις της για το χρέος, αλλά παραμένει σιωπηλή για την χρηματοδότηση της Ελλάδας μετά το 2015. Σήμερα το ΔΝΤ μιλά για άλλο πρόγραμμα μέσω της κας Λαγκάρντ - η δε Ε.Ε., δια των κ.κ. Γιούνκερ και Ντράγκι, λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει στην προληπτική γραμμή χρηματοδότησης (ένα άλλο Μνημόνιο δηλαδή), που αν δεν το περάσει θα μπει σε άλλη προληπτική γραμμή με χειρότερους όρους.

Η κυβέρνηση προχωρά σε απίθανες απλουστεύσεις που αν δεν πείσουν τους εταίρους για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, μπορεί να οδηγηθούμε σε πρόσθετο Μνημόνιο" παρατήρησε μεταξύ άλλων η κα Ξηροτήρη.

Για "ανιστόρητες γενικεύσεις" κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, σε ό,τι αφορά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την υιοθέτηση μέτρων αντίστοιχων εκείνων της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 για τη Γερμανία (διαγραφή χρέους με ρήτρα ανάπτυξης).

"Η Συμφωνία του Λονδίνου έγινε ως αντίβαρο στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Αποτελεί πρόκληση για ένα κόμμα που θέλει να στρατεύεται στην Αριστερά, να φέρνει ως παράδειγμα τη Συμφωνία του Λονδίνου - η οποία βεβαίως δεν ικανοποίησε και δεν βελτίωσε γενικότερα τη θέση των εργαζόμενων" παρατήρησε ο κος Καραθανασόπουλος.

"Τα ακραία φαινόμενα της φτώχειας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στον καπιταλισμό. Όταν δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δεν μπορεί ούτε η Ελλάδα. Γι' αυτό και τα δύο μεγάλα κόμματα διαμορφώνετε και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που οδηγεί σε ανακύκλωση της φτώχειας" ανέφερε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

Τέλος, από πλευράς των ανεξάρτητων βουλευτών, ο Μίμης Ανδρουλάκης σχολίασε για την κυβέρνηση, πως "είναι απαράδεκτο για ελληνικά χείλη, να σπεύδουν να απονομιμοποιούν την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια κλασσική αντίδραση εκείνων που πάγια ευθυγραμμίζονται με τον κλειστό πυρήνα της Ευρωζώνης".

Από την άλλη, ο κος Ανδρουλάκης συνέστησε και στο ΣΥΡΙΖΑ να μην φοβάται να αναγνωρίσει τις ενδεχόμενες επιτυχίες της κυβέρνησης, όπως την "μισοέξοδο της Ελλάδας στις αγορές", όπως επίσης και να μην επιδεικνύει "φιλοπόλεμη διάθεση που δεν χρειάζεται", καθώς "η εμπιστοσύνη των αγορών κερδίζεται πολύ δύσκολα και χάνεται σε πέντε ώρες".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή