Έντυπη Έκδοση

«Να διασφαλίσουμε πως θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω»

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες επιδιώκουν τη συνέχιση της εποπτείας για την τήρηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και μετά το τέλος του χρόνου, οπότε εκπνέει το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, αναφέρει ότι ο έλεγχος δύο φορές το χρόνο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, που προβλέπεται μετά την εκπνοή του προγράμματος, «θα είναι πολύ λίγος» και ως εκ τούτου ο κύριος στόχος των δανειστών είναι η διατήρηση των όρων και μετά το 2014.

Σε αυτό το πλαίσιο οι εταίροι-δανειστές αναζητούν μια συμβιβαστική λύση που θα διασφαλίζει «έναν λιγότερο εμφανή έλεγχο για τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και επαρκή ασφάλεια για τους Ευρωπαίους δανειστές», αναφέρει η «Handelsblatt». «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάποτε θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω», λέει στην εφημερίδα υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μιας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» από το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM. Οπως διευκρινίζεται, το πρόγραμμα αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να ελέγχουν τις προόδους της Ελλάδας και θα τους διασφαλίσει ένα μέσον πίεσης, που θα τους επιτρέπει να διακόπτουν το πρόγραμμα σε περίπτωση παραβίασης των όρων. Πέραν τούτου, η ύπαρξη προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM θα λειτουργήσει καθησυχαστικά για τους επενδυτές και θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κύριο θέμα
Η οικονομία δεν αντέχει ούτε μήνα