Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Σκληρή προσγείωση στην πραγματικότητα

Πλήρη εμπλοκή στα επικοινωνιακά σχέδια της κυβέρνησης, περί απεμπλοκής από τους δανειστές και τα Μνημόνια, προκαλούν πλέον οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις των εταίρων-δανειστών, σχετικά με τη μορφή που θα έχει η επόμενη ημέρα του Μνημονίου.

Δύσκολα τα πράγματα Δύσκολα τα πράγματα Παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της κυβέρνησης ότι η νέα χρονιά θα βρει τη χώρα απαγκιστρωμένη από τα Μνημόνια, δανειστές και αγορές στέλνουν σαφές μήνυμα στο μέγαρο Μαξίμου ότι οι επιθυμίες της δεν συμβαδίζουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες συμπληρώθηκε το παζλ των τοποθετήσεων από την πλευρά της τρόικας, αναφορικά με τις προθέσεις που έχουν απέναντι στο ελληνικό αίτημα.

Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και τις δηλώσεις από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κριστίν Λαγκάρντ και του αναβαθμισμένου πλέον στην ιεραρχία του ταμείου, Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής του Eurogoup, Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια «προληπτική πιστωτική γραμμή».

Η τοποθέτησή του μάλιστα, ότι η «προληπτική πιστωτική γραμμή» θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά με τις προθέσεις των εταίρων-δανειστών.

Πλέον είναι προφανές ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο επιθυμούν η επόμενη μέρα του Μνημονίου να είναι ένα είδος εποπτείας, έστω και πιο χαλαρής, αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Ως εκ τούτου εξωθούν την κυβέρνηση στην υπογραφή μιας ακόμα συμφωνίας, με την οποία θα συνεχιστεί η εφαρμογή των Μνημονίων και θα διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η χώρα.

Πτώση 5,7%

Αλλωστε, η αντίδραση των αγορών δεν ευνοεί τα ελληνικά σχέδια κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, καθώς η απόδοση στο 10ετές ομόλογο ξεπέρασε το 7%, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε στις 948,21 μονάδες καταγράφοντας πτώση 5,70%.

Η θύελλα στις αγορές προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση, με τις φήμες για αλλαγή σχεδίου σχετικά με την απεμπλοκή να φουντώνουν, με αποτέλεσμα δύο Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι να δηλώσουν στο Reuters ότι η άνοδος στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι μια «υπεραντίδραση» των αγορών που δεν επηρεάζει τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο με Ε.Ε. - ΔΝΤ στα τέλη του χρόνου.

«Είναι απλώς νευρικότητα. Μια συμφωνία (για έξοδο από το Μνημόνιο) μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και θα τα ανατρέψει», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος.

Αλλος κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η άνοδος των αποδόσεων οφείλεται στους χαμηλούς όγκους συναλλαγών σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η αναταραχή που έχει προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία και ο κίνδυνος η Ευρώπη να βυθιστεί ξανά στην ύφεση, προκαλούν ανησυχία στις αγορές αναφορικά με το σχεδιασμό του μεγάρου Μαξίμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει ένταση και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Στελέχη που εδώ και καιρό είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους σχετικά με τη στρατηγική που χαράσσει το μέγαρο Μαξίμου, επανέρχονται ζητώντας να γίνει ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την πλήρη απεμπλοκή της από τον έλεγχο των δανειστών.

«Χαλάρωση»

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και καιρό οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, σε συνδυασμό με την καλύτερη πορεία των δημοσιονομικών, θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε χαλάρωση της επιτήρησης από το τέλος του χρόνου.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το μέγαρο Μαξίμου επιδίωκε μια εντυπωσιακή λύση, που θα παρέπεμπε σε πλήρη αποχώρηση των δανειστών, με στόχο να την εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά εν όψει των εκλογών, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία των εταίρων και την αναταραχή των αγορών.

Βερολίνο και Βρυξέλλες συμφωνούν σε νέο Μνημόνιο με νέους όρους

Την ένταξη της χώρας σε μια μορφή λίγο χαλαρότερου Μνημονίου επιδιώκουν οι εταίροι-δανειστές, ώστε να παρέχουν την «ανάσα» που προσδοκά η κυβέρνηση εν όψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων. Αν και η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην εκτίμησή της ότι δεν θα υπάρξει ούτε νέο δάνειο ούτε νέο Μνημόνιο, οι δανειστές θεωρούν δεδομένο ότι ή η Ελλάδα θα αποδεχθεί τη νέα συμφωνία ή θα παραμείνει στο υφιστάμενο Μνημόνιο.

Η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα είδος «κουμπαρά» στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές, μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, και θα συνοδεύεται με νέους όρους που θα περιλαμβάνονται σε ένα καινούργιο Μνημόνιο.

Οπως έγραψε το Σάββατο η «Ε», παρά την επιμονή της κυβέρνησης σε επικοινωνιακό επίπεδο, αναφορικά με την πλήρη απαγκίστρωση της χώρας από τους δανειστές, ήδη υπάρχουν σκέψεις αποδοχής του συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο πηγάζει κατ' ευθείαν από το Βερολίνο, σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες.

Οπως έλεγαν στην «Ε» στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης θα δημιουργήσει μια διαφορετική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, ενώ παράλληλα θα τερματίσει τα επαναλαμβανόμενα θρίλερ, με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα». Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση φαίνεται πως πλέον εξετάζει τα εργαλεία που μπορεί να της παρέχει ο μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ESM) ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπογράψει μαζί τους ένα νέο Μνημόνιο και θα συμφωνήσει τους νέους όρους για την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι προϋποθέσεις

Οι δύο γραμμές χρηματοδότησης που μπορεί να παρέχει το ESM είναι το Precautionary Conditioned Credit Line (PCCL) και το Enhanced Conditions Credit Line (ECCL).

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην πρώτη γραμμή χρηματοδότησης είναι:

* Η χώρα να ακολουθεί τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Το χρέος της να είναι βιώσιμο.

* Να έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων.

* Να μην υπάρχουν προβλήματα κεφαλαιοποίησης των τραπεζών της.

Ωστόσο, οι εταίροι φαίνεται πως σχεδιάζουν την ένταξη της Ελλάδας στη δεύτερη γραμμή χρηματοδότησης, η οποία αφορά κράτη-μέλη που δεν πληρούν τους όρους της πρώτης. Η ένταξη στο ECCL θα σημάνει αυτομάτως την ύπαρξη επιτήρησης από τους Ευρωπαίους και την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη λήψη νέων μέτρων.

Το ΔΝΤ

Αντίστοιχες γραμμές χρηματοδότησης έχει και το ΔΝΤ, το οποίο εμφανίζεται διατεθειμένο να εντάξει την Ελλάδα σε μία από αυτές, ώστε να ικανοποιήσει τις κυβερνητικές επιθυμίες.

Ωστόσο και αυτά τα δύο εργαλεία προϋποθέτουν τη σύναψη συγκεκριμένης συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, η οποία θα προβλέπει συγκεκριμένους όρους, αλλά και εποπτεία.

Η πρώτη γραμμή του Ταμείου ονομάζεται Flexible Credit Line (FCL) και αφορά χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, ωστόσο έχουν την ανάγκη για ένα «δίχτυ ασφαλείας». Η συγκεκριμένη γραμμή έχει ισχύ για δύο χρόνια, με εποπτεία από το δεύτερο χρόνο και αποπληρωμή εντός 3-5 χρόνων.

Η δεύτερη γραμμή, η οποία ταιριάζει περισσότερο στις οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας, ονομάζεται Precautionary and Liquidity Line (PLL) και αφορά χώρες με σταθερά δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και κινδύνους, που τις καθιστούν ευάλωτες. Η συγκεκριμένη γραμμή έχει διάρκεια από έξι μήνες έως και δύο χρόνια και προβλέπει εποπτεία και σύναψη Μνημονίου με το Ταμείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Χρηματιστήριο Αθηνών
Τρόικα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
«Έξοδος στις αγορές», με επιτόκια... μνημονίου 2010
Η οικονομία δεν αντέχει ούτε μήνα