Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014
ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Σκληρή προσγείωση στην πραγματικότητα
Πλήρη εμπλοκή στα επικοινωνιακά σχέδια της κυβέρνησης, περί απεμπλοκής από τους δανειστές και τα Μνημόνια, προκαλούν πλέον οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις των εταίρων-δανειστών, σχετικά με τη μορφή που θα έχει η επόμενη ημέρα του Μνημονίου.
Δύσκολα τα πράγματα
Παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της κυβέρνησης ότι η νέα χρονιά θα βρει τη χώρα απαγκιστρωμένη από τα Μνημόνια, δανειστές και αγορές στέλνουν σαφές μήνυμα στο μέγαρο Μαξίμου ότι οι επιθυμίες της δεν συμβαδίζουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες συμπληρώθηκε το παζλ των τοποθετήσεων από την πλευρά της τρόικας, αναφορικά με τις προθέσεις που έχουν απέναντι στο ελληνικό αίτημα.
Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και τις δηλώσεις από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κριστίν Λαγκάρντ και του αναβαθμισμένου πλέον στην ιεραρχία του ταμείου, Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής του Eurogoup, Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια «προληπτική πιστωτική γραμμή».
Η τοποθέτησή του μάλιστα, ότι η «προληπτική πιστωτική γραμμή» θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά με τις προθέσεις των εταίρων-δανειστών.
Πλέον είναι προφανές ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο επιθυμούν η επόμενη μέρα του Μνημονίου να είναι ένα είδος εποπτείας, έστω και πιο χαλαρής, αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Ως εκ τούτου εξωθούν την κυβέρνηση στην υπογραφή μιας ακόμα συμφωνίας, με την οποία θα συνεχιστεί η εφαρμογή των Μνημονίων και θα διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η χώρα.
Πτώση 5,7%
Αλλωστε, η αντίδραση των αγορών δεν ευνοεί τα ελληνικά σχέδια κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, καθώς η απόδοση στο 10ετές ομόλογο ξεπέρασε το 7%, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε στις 948,21 μονάδες καταγράφοντας πτώση 5,70%.
Η θύελλα στις αγορές προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση, με τις φήμες για αλλαγή σχεδίου σχετικά με την απεμπλοκή να φουντώνουν, με αποτέλεσμα δύο Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι να δηλώσουν στο Reuters ότι η άνοδος στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι μια «υπεραντίδραση» των αγορών που δεν επηρεάζει τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο με Ε.Ε. - ΔΝΤ στα τέλη του χρόνου.
«Είναι απλώς νευρικότητα. Μια συμφωνία (για έξοδο από το Μνημόνιο) μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και θα τα ανατρέψει», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος.
Αλλος κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η άνοδος των αποδόσεων οφείλεται στους χαμηλούς όγκους συναλλαγών σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η αναταραχή που έχει προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία και ο κίνδυνος η Ευρώπη να βυθιστεί ξανά στην ύφεση, προκαλούν ανησυχία στις αγορές αναφορικά με το σχεδιασμό του μεγάρου Μαξίμου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει ένταση και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Στελέχη που εδώ και καιρό είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους σχετικά με τη στρατηγική που χαράσσει το μέγαρο Μαξίμου, επανέρχονται ζητώντας να γίνει ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την πλήρη απεμπλοκή της από τον έλεγχο των δανειστών.
«Χαλάρωση»
Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και καιρό οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, σε συνδυασμό με την καλύτερη πορεία των δημοσιονομικών, θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε χαλάρωση της επιτήρησης από το τέλος του χρόνου.
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το μέγαρο Μαξίμου επιδίωκε μια εντυπωσιακή λύση, που θα παρέπεμπε σε πλήρη αποχώρηση των δανειστών, με στόχο να την εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά εν όψει των εκλογών, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία των εταίρων και την αναταραχή των αγορών.