Έντυπη Έκδοση

Βερολίνο και Βρυξέλλες συμφωνούν σε νέο Μνημόνιο με νέους όρους

Την ένταξη της χώρας σε μια μορφή λίγο χαλαρότερου Μνημονίου επιδιώκουν οι εταίροι-δανειστές, ώστε να παρέχουν την «ανάσα» που προσδοκά η κυβέρνηση εν όψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων. Αν και η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην εκτίμησή της ότι δεν θα υπάρξει ούτε νέο δάνειο ούτε νέο Μνημόνιο, οι δανειστές θεωρούν δεδομένο ότι ή η Ελλάδα θα αποδεχθεί τη νέα συμφωνία ή θα παραμείνει στο υφιστάμενο Μνημόνιο.

Η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα είδος «κουμπαρά» στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές, μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, και θα συνοδεύεται με νέους όρους που θα περιλαμβάνονται σε ένα καινούργιο Μνημόνιο.

Οπως έγραψε το Σάββατο η «Ε», παρά την επιμονή της κυβέρνησης σε επικοινωνιακό επίπεδο, αναφορικά με την πλήρη απαγκίστρωση της χώρας από τους δανειστές, ήδη υπάρχουν σκέψεις αποδοχής του συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο πηγάζει κατ' ευθείαν από το Βερολίνο, σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες.

Οπως έλεγαν στην «Ε» στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης θα δημιουργήσει μια διαφορετική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, ενώ παράλληλα θα τερματίσει τα επαναλαμβανόμενα θρίλερ, με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα». Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση φαίνεται πως πλέον εξετάζει τα εργαλεία που μπορεί να της παρέχει ο μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ESM) ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπογράψει μαζί τους ένα νέο Μνημόνιο και θα συμφωνήσει τους νέους όρους για την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι προϋποθέσεις

Οι δύο γραμμές χρηματοδότησης που μπορεί να παρέχει το ESM είναι το Precautionary Conditioned Credit Line (PCCL) και το Enhanced Conditions Credit Line (ECCL).

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην πρώτη γραμμή χρηματοδότησης είναι:

* Η χώρα να ακολουθεί τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Το χρέος της να είναι βιώσιμο.

* Να έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων.

* Να μην υπάρχουν προβλήματα κεφαλαιοποίησης των τραπεζών της.

Ωστόσο, οι εταίροι φαίνεται πως σχεδιάζουν την ένταξη της Ελλάδας στη δεύτερη γραμμή χρηματοδότησης, η οποία αφορά κράτη-μέλη που δεν πληρούν τους όρους της πρώτης. Η ένταξη στο ECCL θα σημάνει αυτομάτως την ύπαρξη επιτήρησης από τους Ευρωπαίους και την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη λήψη νέων μέτρων.

Το ΔΝΤ

Αντίστοιχες γραμμές χρηματοδότησης έχει και το ΔΝΤ, το οποίο εμφανίζεται διατεθειμένο να εντάξει την Ελλάδα σε μία από αυτές, ώστε να ικανοποιήσει τις κυβερνητικές επιθυμίες.

Ωστόσο και αυτά τα δύο εργαλεία προϋποθέτουν τη σύναψη συγκεκριμένης συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, η οποία θα προβλέπει συγκεκριμένους όρους, αλλά και εποπτεία.

Η πρώτη γραμμή του Ταμείου ονομάζεται Flexible Credit Line (FCL) και αφορά χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, ωστόσο έχουν την ανάγκη για ένα «δίχτυ ασφαλείας». Η συγκεκριμένη γραμμή έχει ισχύ για δύο χρόνια, με εποπτεία από το δεύτερο χρόνο και αποπληρωμή εντός 3-5 χρόνων.

Η δεύτερη γραμμή, η οποία ταιριάζει περισσότερο στις οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας, ονομάζεται Precautionary and Liquidity Line (PLL) και αφορά χώρες με σταθερά δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και κινδύνους, που τις καθιστούν ευάλωτες. Η συγκεκριμένη γραμμή έχει διάρκεια από έξι μήνες έως και δύο χρόνια και προβλέπει εποπτεία και σύναψη Μνημονίου με το Ταμείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Μνημόνιο
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Κύριο θέμα
Σκληρή προσγείωση στην πραγματικότητα