Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014
ΟΞΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Μετωπική, κι όποιος αντέξει
Σε ακραία πόλωση, που απέχει ελάχιστα από το να χαθεί η μπάλα, οδηγεί η ραγδαία όξυνση του πολιτικού κλίματος με βασική ευθύνη και πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλευράς, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά σε υψηλούς τόνους συντηρώντας τη βαριά αντιπαράθεση που καταγράφεται στον πολιτικό στίβο.
Το κλίμα είναι εκρηκτικό, με δηλώσεις ένθεν κακείθεν, αψυχολόγητες ενίοτε, όπως της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη που επέλεξε αυτή τη συγκυρία με το Χρηματιστήριο να βουλιάζει για να υπονοήσει bank run στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία.
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα έχει ενδιαφέρον η σημερινή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργικό Συμβούλιο καθώς και μια συνάντηση πολύ υψηλών συμβολισμών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους προέδρους των Δικαστικών Ενώσεων, το μεσημέρι στη Βουλή, καθώς η σύγκρουση με τη διαπλοκή τίθεται κεντρικά και ως προτεραιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πανικός
Το περίγραμμα της τωρινής όξυνσης σηματοδοτείται αφενός από τον πανικό που διακατέχει το μέγαρο Μαξίμου έναντι της προελαυνούσης στις δημοσκοπήσεις αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγει πως η μόνη επιλογή που του απέμεινε είναι η μετωπική αντιπαράθεση και η πόλωση με στόχο να ενισχυθεί η αποσυσπειρωμένη Ν.Δ. Και από την άλλη, τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα διευρύνοντας παράλληλα τη διαφορά του από τη Ν.Δ., να ανοίγει μέτωπα ξύνοντας πληγές και να απευθύνεται σε υψηλούς τόνους προς την κυβέρνηση.
Το είδαμε να γίνεται στη Βουλή όταν ο Γιάννης Δραγασάκης πέταξε την καταγγελία για σχέσεις διαπλοκής μεταξύ πολιτικής εξουσίας και οικονομικών συμφερόντων, και ακολούθως στην αναφορά που έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης σε δημοσίευμα εφημερίδας περί εξαγοράς βουλευτών από φιλοκυβερνητικούς επιχειρηματίες με σκοπό να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναφορά που αποτέλεσε τη σπίθα για την εξελισσόμενη βαριά πόλωση στα πολιτικά πράγματα.
«Μας γυρίζουν πίσω στην πρακτική της δεκαετίας του '80 της "Αυριανής". Επικαλούνται πρωτοσέλιδο του ίδιου εκδότη...», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την αναφορά του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής, χωρίς δεύτερη σκέψη, ξεκαθάρισε πως όποιος καταψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι αργυρώνητος της Κουμουνδούρου» (Real fm).
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, διά στόματος του Νίκου Παππά, εμμένει στις καταγγελίες για «εξωθεσμικές» παρεμβάσεις και εκβιασμούς αναφορικά με την έκβαση της προεδρικής εκλογής. Απαντώντας στον βουλευτή της Ν.Δ., ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση τέτοιου τύπου τοποθετήσεις δεν πρόκειται να μας πτοήσουν από το να συνεχίσουμε το δρόμο που βαδίζουμε τα τελευταία» προαναγγέλλοντας ψηφοδέλτια ευρύτερων συναινέσεων.
Ο κ. Παππάς όχι μόνον απέφυγε να αποφορτίσει το βαρύ κλίμα, αλλά αντιθέτως υπενθύμισε την παλαιότερη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΔΟΕ από όπου είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον κυβερνητικό συνασπισμό με τη φράση «μην τολμήσετε να εκβιάσετε τους βουλευτές». «Εμείς έχουμε την υποχρέωση να κρούουμε πάντα τον κώδωνα του κινδύνου, για να μην εκτραπεί η Δημοκρατία μας σε καταστάσεις που θυμίζουν στιγμές πάρα πολύ άσχημες», είπε και διευκρίνισε ότι «εμείς ήρθαμε να πούμε ότι υπάρχει και διατηρείται μια τέτοια συζήτηση. Να σας θυμίσω ότι είχαμε παρεμβάσεις και του κ. Καμμένου προ αρκετών ημερών, είχαμε την παρέμβαση του κ. Κωνσταντόπουλου, είχαμε την παρέμβαση του κ. Καρατζαφέρη, όταν είχαν μετακινηθεί ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης στη Ν.Δ.».
«Ολεθρος»
Υιοθετώντας γραμμή Πάγκαλου, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αννα Ασημακοπούλου αναφέρθηκε σε συμμαχία ολέθρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή: «Η "συμμαχία της καταστροφής" αποκαλύφθηκε σήμερα σε όλο της το μεγαλείο. Κατά τη συνάντησή τους, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος ανακάλυψαν "πολλά κοινά σημεία και πτυχές". Μετά, Καμμένος και Χρυσή Αυγή έσπευσαν να υπερασπιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, με απαξιωτικές αναφορές και υποδείξεις προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και μετά, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή επιτέθηκαν μαζί στην κυβέρνηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο κ. Τσίπρας, αφού απείλησε εταίρους και αγορές διαμηνύοντας, προς Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον, πως δεν θα δεσμευτεί από οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης, χτίζει τώρα τις δικές του συμμαχίες του ολέθρου».