Έντυπη Έκδοση

Οι πληγές του ασφαλιστικού συστήματος

Παρ' όλα τα θετικά βήματα, οριστική λύση δεν μπορεί να προέλθει παρά μόνο μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης

Το ασφαλιστικό σύστημα αντιμετωπίζει τεράστια βάρη από το χθες, αλλά και σοβαρά προβλήματα από τις συνέπειες της κρίσης. Από τα παλιά ξεχωρίζουν οι δομικές αδυναμίες και ιδίως ο πολυκερματισμός, που συνεπαγόταν μεγιστοποίηση των λειτουργικών εξόδων και ελαχιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς του.

Και οι χαριστικές ρυθμίσεις που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια προς δόξα των πιο ισχυρών συνδικάτων. Αλλά και το απέραντο μαϊμουδαριό, με τους πεθαμένους που εμφανίζονταν ζωντανοί για να παίρνουν τις συντάξεις τους κάποιοι άλλοι. Και το άλλο με τους αναπήρους που, σε κάποιες περιοχές, είχαν καταντήσει να αποτελούν πλειοψηφία. Και οι κομπίνες που στήνονταν από επιτήδειους για να λεηλατούν τις παροχές υγείας.

Τα πράγματα, ωστόσο, επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο από την οικονομική λαίλαπα των τελευταίων χρόνων και τα γιατρικά που επιστρατεύθηκαν για την αντιμετώπισή της. Πρώτ' απ' όλα, τα ασφαλιστικά ταμεία δέχτηκαν βαθιά μαχαιριά από το κούρεμα του δημόσιου χρέους, αφού θεωρήθηκαν τότε ιδιωτικός τομέας, με αποτέλεσμα να κουρευτούν τα κρατικά ομόλογα που κατείχαν. Ζημιά υπέστησαν, όμως, και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού στην περίπτωση εκείνη η τρόικα τα θεώρησε δημόσιο τομέα και δεν επέτρεψε τη συμμετοχή τους στην αύξηση του κεφαλαίου των τραπεζών στις οποίες μετείχαν.

Ακόμη σοβαρότερο είναι το πλήγμα που υφίσταται το ασφαλιστικό σύστημα από την έκρηξη της ανεργίας, αφού είχε φτάσει στο 27% του ενεργού πληθυσμού και μόλις τώρα, πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, άρχισε να μειώνεται. Εδώ και πολύ καιρό, η σχέση μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων έχει επιδεινωθεί δραματικά, καθώς οι εργαζόμενοι μόλις ξεπερνούν τα τριάμισι εκατομμύρια, ενώ οι συνταξιούχοι πλησιάζουν τα 2,7 εκατομμύρια. Σχεδόν σε κάθε ενάμιση εργαζόμενο αντιστοιχεί ένας συνταξιούχος. Χώρια που οι περισσότεροι από τους μισούς παίρνουν όχι μόνο μία, δύο ή τρεις, αλλά και πέντε και εφτά, ακόμα και δέκα συντάξεις.

Συρρίκνωση στα έσοδα των Ταμείων επέφερε βέβαια και η μείωση των μισθών, που προκάλεσε αντίστοιχη μείωση των εισφορών. Και η έξαρση της αδήλωτης εργασίας, που είχε προσλάβει τεράστιες διαστάσεις, φτάνοντας ακόμη και το 30% των απασχολουμένων. Είναι ακόμη γεγονός ότι σε κάποιες επιχειρήσεις εντοπίζονται μεσαιωνικές καταστάσεις, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δηλώνουν απολύτως τίποτε. Πρόσφατοι έλεγχοι απέδειξαν σοβαρό ζήτημα εισφοροδιαφυγής, καθώς πλεονάζουν οι περιπτώσεις εργοδοτών που απασχολούν ανασφάλιστους και ανασφάλιστων που παριστάνουν τους ανέργους. Σοβαρό ζήτημα προέκυψε και από την αδυναμία χιλιάδων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία, γεγονός που εκτίναξε δραματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Είναι θετικό, λοιπόν, το γεγονός ότι σταδιακά, αλλά συστηματικά, αντιμετωπίζονται -και ο Γιάννης Βρούτσης δικαιούται να επαίρεται- οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος. Μπήκε σε ασφυκτικό κλοιό η βιομηχανία των πλαστών αναπηρικών συντάξεων. Εκλεισε, με τους ελέγχους που «ξέθαψαν» συντάξεις σε πεθαμένους, άλλη μια πληγή. Αρχισε ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας με την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και το επιχειρησιακό σχέδιο «Αρτεμις». Παρέχεται τώρα, όχι μόνο στους οφειλέτες, αλλά και στα ίδια τα Ταμεία, μια κάποια ανάσα, με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη σημαντική αύξηση των δόσεων, αλλά και το κούρεμα των προσαυξήσεων.

Παρ' όλ' αυτά, οριστική λύση δεν μπορεί να προέλθει παρά μόνο μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης. Και σε αυτό έχουν χρέος να συμπράξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Να βάλουν σε δεύτερο πλάνο την αφεντιά τους και να ανταποκριθούν στην πραγματική αποστολή τους. Να εργαστούν για την έξοδο από την κρίση και τα πραγματικά συμφέροντα το κόσμου. Και, πρώτ' απ' όλα, για τη δημιουργία νέων επενδύσεων, νέων επιχειρήσεων, νέων θέσεων δουλειάς. Κάθε άλλο θα συνιστά έγκλημα εις βάρος του τόπου και του καθενός μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Αρθρο