Έντυπη Έκδοση

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΗΤΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αναζητείται επειγόντως κοινωνικό προφίλ

Η δυσθυμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, λόγω και των τελευταίων μετρήσεων της κοινής γνώμης, έγινε εμφανής και χθες με αφορμή την έναρξη της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή. Οι εισηγητές του κυβερνητικού συνασπισμού επανέλαβαν το γνωστά και τετριμμένα περί του «success story», ζήτησαν όμως μετ' επιτάσεως αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική με προφίλ κοινωνικό.

...αλλά πρώτα πρέπει  να μιλάνε μεταξύ τους... ...αλλά πρώτα πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους... Ο εισηγητής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς πλήττει τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ζήτησε να επανέλθει το αφορολόγητο εισόδημα σε σχέση και με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει υπερφορολόγηση. Τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του κοινωνικού κράτους και της αποδοχής των «δίκαιων αιτημάτων» των πολιτών που ζητούν δικαιότερο φορολογικό κράτος, αλλά και άλλες φοροελαφρύνσεις.

«Λάθος μοντέλο»

Τις αισιόδοξες πάντως κλίμακές τους για μείωση της ύφεσης και βελτίωσης των λοιπών δημοσιονομικών στοιχείων απέρριψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εκανε λόγο για «λάθος» πολιτική που βασίζεται σε «λάθος μοντέλο».

«Η μείωση των μισθών δεν αυξάνεις τις εξαγωγές, η μη βιωσιμότητα του χρέους δεν επιτρέπει επενδύσεις, 2,5 εκατομμύρια Ελληνες και Ελληνίδες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας», αντέτεινε και αναρωτήθηκε ποιο είναι το success story που επικαλείται η κυβέρνηση. Ο ίδιος ζήτησε να εφαρμοστεί ένας άλλος οδικός άξονας που θα προέλθει από την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και από την αναδιάρθρωση του χρέους. Η θέση του αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, που καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιμένει μόνο στην αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και όχι στη μείωση των φορολογικών δεικτών. «Εμείς όμως θεωρούμε τους Ελληνες υπερφορολογημένους και θέλουμε ελαφρύνσεις», είπε η κυρία Μπακογιάννη.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους εισηγητές της αντιπολίτευσης:

Η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) μίλησε για προϋπολογισμό προσήλωσης στη σκληρή πραγματικότητα των μνημονιακών δεσμεύσεων. Και εκείνη, όπως νωρίτερα και ο κ. Τσακαλώτος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά τις δεσμεύσεις της περί του αντιθέτου, εξακολουθεί να κινείται με ευχολόγια και όχι με συγκεκριμένο σχέδιο σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αντιλαϊκό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό και ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Σημείωσε ότι ενισχύεται και άλλο το κεφάλαιο και πλήττονται ακόμα περισσότερο οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Βουλή
ΠΑΣΟΚ