Έντυπη Έκδοση

Κουβέλης: Υπάρχουν δεσμοί πολιτικών με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα

Τη βεβαιότητα ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος της χώρας έχει στενούς δεσμούς με οικονομικά συμφέροντα εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον ισοπεδωτικό λόγο ότι ο βουλευτής είναι συνώνυμο του χρηματισμού.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, λαμβάνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα, μίλησε ευθέως για μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος που «έχει πρόσδεση με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα» και συνέχισε: «Η προνομιακή μεταχείριση κομμάτων από οργανωμένα συμφέροντα, που εξασφαλίζουν την πρόσβασή τους στις δημόσιες προμήθειες, έχει αντάλλαγμα το οποίο δεν αποτιμάται οικονομικά διότι έχει προηγηθεί το δούναι και λαβείν».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Κουβέλης διατήρησε τις επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο θα συμβάλει στη διαφανή λειτουργία των κομμάτων.

Εφερε για παράδειγμα τις δαπάνες των κομμάτων. «Πείτε μου, πώς θα τις ελέγχετε;» υπέβαλε το ερώτημα στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και πρότεινε τον περιορισμό των δαπανών, διαφορετικά «θα αναζητούνται πάντα τρόποι διαφυγής».

Ζήτησε επίσης από τον υπουργό να αποδεχθεί τροπολογία του κόμματός του με την οποία θα δίδεται η δυνατότητα στη νέα επιτροπή ελέγχου να έχει πρόσβαση χωρίς περιορισμούς και στις τράπεζες, αλλά και στο Χρηματιστήριο.

Κάλεσε εξάλλου, όπως και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να διευκρινίσουν εάν εξυπηρετούν τα δάνεια που έχουν λάβει ή οι τράπεζες τα αναχρηματοδοτούν.

«Η Ν.Δ. εξυπηρετεί όλα τα δάνειά της όπως και όλα τα χρέη της», απάντησε ο Αργύρης Ντινόπουλος. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα διλήμματα που βάζει στους βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούν ωμό εκβιασμό.

Αυτόνομη κάθοδος

Επίσης, μιλώντας στο Μέγκα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης καθόδου της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές, επικαλούμενος τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του κόμματος. Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες που έφεραν βουλευτές του κόμματος να κινούνται προς ανεξαρτητοποίηση.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν θα γίνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο, σε δημοσκόπηση (GPO), που παρουσιάστηκε στην ίδια εκπομπή, στο ερώτημα ποια θα πρέπει να είναι η πορεία της ΔΗΜΑΡ οι ψηφοφόροι της απάντησαν: το 54,7% απαντά συνεργασία με την Κεντροαριστερά, το 16,7% συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, 14,3% αυτοτελή πορεία και 14,3% «δεν ξέρω». Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτά του πρόσφατου συνεδρίου, εμφανίζοντας μια σαφή αναντιστοιχία κομματικών αντιπροσώπων και εκλογικού ακροατηρίου. Σημειώνεται δε ότι το κόμμα δεν εμφανίζεται ούτε στις μετρήσεις των ποσοστών, δείχνοντας ότι στην παρούσα μοιάζει αδύνατο να καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ απάντησε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για το αξίωμα, ακόμα και μετά τις εκλογές. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη περί χρηματισμού βουλευτών, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τις όποιες αποδείξεις διαθέτει. Α.Ν.Γ.-ΠΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ