Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014
Δεν βρήκαν φάρμακο γιατί θα κόστιζε αρκετά
Με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται προοδευτικά και την ασθένεια να εξαπλώνεται, ο ιατρικός αγώνας για τη θεραπεία του Εμπολα εντείνεται. Η ιατρική κοινότητα γνωρίζει πολλά για τον ιό και πώς «επιτίθεται», όμως η αντιμετώπισή του με φάρμακα είναι κάτι καινούργιο.
Από το 1976 όταν και πρωτοταυτοποιήθηκε ο ιός, κάθε επιδημία του είχε αντιμετωπιστεί με αυστηρά μέτρα υγιεινής, προστατευτικές ενδυμασίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αποστείρωση ιατρικών εργαλείων, προσεκτική απόρριψη υλικών και καραντίνα ασθενών.
Η διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων για την αντιμετώπισή του κρίθηκε αρκετά ακριβή από τις φαρμακευτικές εταιρείες, που μέχρι σήμερα δεν «έβλεπαν» μεγάλη κατανάλωση. Αυτή η στάση τους έχει ήδη αλλάξει.
Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων σωματιδίων (αίμα, εμετός, σάλιο, ούρα) και έπειτα από περίοδο επώασης περίπου δύο εβδομάδων πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο αίμα, πραγματοποιώντας επιθέσεις στα κύτταρα. Μεταδίδεται και μέσω της επαφής με μολυσμένα ρούχα, κλινοσκεπάσματα και επιφάνειες. Αυτά τα στοιχεία ήταν γνωστά στην ιατρική κοινότητα για περίπου 40 χρόνια, όμως τώρα άρχισε η κινητοποίηση για την ανάπτυξη φαρμάκων.
Δύο μέτωπα
Οι επιστήμονες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε δύο μέτωπα: στη δημιουργία θεραπείας για ανθρώπους που ήδη έχουν μολυνθεί με τον ιό και στη δημιουργία εμβολίων για να θωρακιστεί ο πληθυσμός. Υπάρχουν πολλά πειραματικά εμβόλια και φάρμακα, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι ασφαλείας και αποτελεσματικότητάς τους.
Πειραματικά φάρμακα όπως το ZMapp έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς αλλά δεν τους έχουν σώσει όλους. Δύο Αμερικανοί-μέλη οργανώσεων αρωγής και ένας Βρετανός έγιναν καλά, όμως ένας γιατρός από τη Λιβερία και ένας Ισπανός ιερέας πέθαναν. Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε ζώα και μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά του. Τα αποθέματα είναι μικρά και η κατασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει ότι απαιτούνται μήνες για να αυξηθεί η παραγωγή.
Ως πιθανή θεραπεία δοκιμάζεται και η μετάγγιση αίματος από επιζώντες, καθώς εκτιμάται ότι ο ορός του αίματός τους μπορεί να περιέχει σωματίδια τα οποία να αποδυναμώνουν τον ιό, γεγονός που «χαρίζει» στον ασθενή χρόνο ώστε ο δικός του οργανισμός να μπορέσει να τον εξουδετερώσει.
Εμβόλια
ΗΠΑ, Καναδάς και Βρετανία δοκιμάζουν διαφορετικά εμβόλια σε ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές. Εχουν στόχο να δημιουργήσουν περίπου 20.000 δόσεις, που θα χρησιμοποιηθούν στη Δυτική Αφρική τους πρώτους μήνες του 2015. Πριν από λίγες ημέρες και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη τριών εμβολίων και θα είναι έτοιμη για τις πρώτες δοκιμές μέσα σε τρεις μήνες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, απαιτούνται χρόνια κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους προτού ένα εμβόλιο λάβει έγκριση χρήσης.
(Πηγές: BBC)