Έντυπη Έκδοση

Δεν βρήκαν φάρμακο γιατί θα κόστιζε αρκετά

Με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται προοδευτικά και την ασθένεια να εξαπλώνεται, ο ιατρικός αγώνας για τη θεραπεία του Εμπολα εντείνεται. Η ιατρική κοινότητα γνωρίζει πολλά για τον ιό και πώς «επιτίθεται», όμως η αντιμετώπισή του με φάρμακα είναι κάτι καινούργιο.

Από το 1976 όταν και πρωτοταυτοποιήθηκε ο ιός, κάθε επιδημία του είχε αντιμετωπιστεί με αυστηρά μέτρα υγιεινής, προστατευτικές ενδυμασίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αποστείρωση ιατρικών εργαλείων, προσεκτική απόρριψη υλικών και καραντίνα ασθενών.

Η διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων για την αντιμετώπισή του κρίθηκε αρκετά ακριβή από τις φαρμακευτικές εταιρείες, που μέχρι σήμερα δεν «έβλεπαν» μεγάλη κατανάλωση. Αυτή η στάση τους έχει ήδη αλλάξει.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων σωματιδίων (αίμα, εμετός, σάλιο, ούρα) και έπειτα από περίοδο επώασης περίπου δύο εβδομάδων πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο αίμα, πραγματοποιώντας επιθέσεις στα κύτταρα. Μεταδίδεται και μέσω της επαφής με μολυσμένα ρούχα, κλινοσκεπάσματα και επιφάνειες. Αυτά τα στοιχεία ήταν γνωστά στην ιατρική κοινότητα για περίπου 40 χρόνια, όμως τώρα άρχισε η κινητοποίηση για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Δύο μέτωπα

Οι επιστήμονες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε δύο μέτωπα: στη δημιουργία θεραπείας για ανθρώπους που ήδη έχουν μολυνθεί με τον ιό και στη δημιουργία εμβολίων για να θωρακιστεί ο πληθυσμός. Υπάρχουν πολλά πειραματικά εμβόλια και φάρμακα, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι ασφαλείας και αποτελεσματικότητάς τους.

Πειραματικά φάρμακα όπως το ZMapp έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς αλλά δεν τους έχουν σώσει όλους. Δύο Αμερικανοί-μέλη οργανώσεων αρωγής και ένας Βρετανός έγιναν καλά, όμως ένας γιατρός από τη Λιβερία και ένας Ισπανός ιερέας πέθαναν. Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε ζώα και μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά του. Τα αποθέματα είναι μικρά και η κατασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει ότι απαιτούνται μήνες για να αυξηθεί η παραγωγή.

Ως πιθανή θεραπεία δοκιμάζεται και η μετάγγιση αίματος από επιζώντες, καθώς εκτιμάται ότι ο ορός του αίματός τους μπορεί να περιέχει σωματίδια τα οποία να αποδυναμώνουν τον ιό, γεγονός που «χαρίζει» στον ασθενή χρόνο ώστε ο δικός του οργανισμός να μπορέσει να τον εξουδετερώσει.

Εμβόλια

ΗΠΑ, Καναδάς και Βρετανία δοκιμάζουν διαφορετικά εμβόλια σε ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές. Εχουν στόχο να δημιουργήσουν περίπου 20.000 δόσεις, που θα χρησιμοποιηθούν στη Δυτική Αφρική τους πρώτους μήνες του 2015. Πριν από λίγες ημέρες και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη τριών εμβολίων και θα είναι έτοιμη για τις πρώτες δοκιμές μέσα σε τρεις μήνες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, απαιτούνται χρόνια κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους προτού ένα εμβόλιο λάβει έγκριση χρήσης.

(Πηγές: BBC)

5.000-10.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΠΟΥ

Τώρα προβλέπουν «τρομακτικές συνέπειες»

Φρενήρεις ρυθμούς εξάπλωσης του Εμπολα προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμώντας ότι μέσα στην εβδομάδα θα σημειωθούν 9.000 νέα κρούσματα στη Δυτική Αφρική και προοδευτικά το Δεκέμβριο θα υπάρχουν από πέντε έως δέκα χιλιάδες κρούσματα την εβδομάδα.

Καθώς ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που αναφέρονται, σε εξέλιξη βρισκόταν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπα Κι Μουν να ζητούν συντονισμένη διεθνή δράση, ενώ την ίδια στιγμή εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προετοιμάζονται για ειδική συνάντηση την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να επεξεργαστούν στρατιωτικό σχέδιο καταπολέμησης της ασθένειας. Ο ιός Εμπολα «απειλεί» την Αμερική και τον κόσμο, υποστηρίζουν δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικά ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ, καταγράφοντας τις τελευταίες εξελίξεις και προβάλλοντας εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων που προειδοποιούν για «πιθανές τρομακτικές συνέπειες».

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται γεωγραφικά στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία και ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας, που καταγράφηκε αρχικά στη Γουινέα τον Μάρτιο, έχει φθάσει τους 4.447 επί συνόλου 8.914 κρουσμάτων. Ο Μπρους Εϊλγουορντ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, υπολογίζει ότι υπάρχουν πιθανόν μιάμιση φορά περισσότερα κρούσματα στη Γουινέα, διπλάσια κρούσματα στη Σιέρα Λεόνε και δυόμισι φορές περισσότερα κρούσματα από τα επισήμως καταγραφέντα στη Λιβερία.

Στη Δύση

Εν τω μεταξύ, ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν ότι πέθανε ο Σουδανός υπάλληλος του ΟΗΕ ο οποίος είχε μολυνθεί με τον ιό Εμπολα και είχε μεταφερθεί την προηγούμενη Πέμπτη από τη Λιβερία στη Λειψία της Γερμανίας. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η 26χρονη νοσοκόμα Νίνα Φαμ, που νόσησε ενώ φρόντιζε Λιβεριανό ασθενή, ο οποίος και στη συνέχεια πέθανε, στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο στο Τέξας, υπεβλήθη σε μετάγγιση αίματος στο πλαίσιο δοκιμών θεραπείας. Δότης ήταν ο δρ Κεντ Μπράντλεϊ, ο πρώτος Αμερικανός που επέστρεψε από τη Λιβερία στις ΗΠΑ για αντιμετώπιση της νόσου, με θετική έκβαση.

Και σε καραντίνα τέθηκε τάγμα 800 στρατιωτών από τη Σιέρα Λεόνε, που αναμενόταν να αναπτυχθεί στη Σομαλία για να συνδράμει στη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα, επειδή ένα από τα μέλη του βρέθηκε θετικό στον Εμπολα. Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν ένα σχέδιο που έχει ως στόχο να δοθεί συντονιστικός ρόλος στις ευρωπαϊκές στρατιωτικές αποστολές για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Εμπολα στη δυτική Αφρική.

Σε πολιτικό επίπεδο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. δήλωσαν στον ιστότοπο EurActiv.com ότι σχέδιο, που προτάθηκε από την απερχόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον, περιλαμβάνει ανάμεσα στις άλλες επιλογές και τη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών υπαλλήλων που αποστέλλονται από τα κράτη-μέλη για τις αποστολές διάσωσης και για την οικοδόμηση νοσοκομείων. Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες θα συζητηθούν, επίσης, η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και ο καλύτερος συντονισμός της πρόληψης απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου. Μόνο η Βρετανία, η οποία προέβλεψε την αποστολή ομάδων με προστατευτική στολή στα σπίτια ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα, επέβαλε ελέγχους στις αφίξεις στα αεροδρόμιά της και τους σιδηροδρομικούς της σταθμούς ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Καναδά. Η Γαλλία εξετάζει την επιβολή αντίστοιχων ελέγχων στις πτήσεις από τη Γουινέα.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, CNN, www.guardian.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπολα
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Ιατρικές έρευνες & μελέτες