Ηλεκτρονική Έκδοση

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Μπ.Ομπάμα για Έμπολα-Ισλαμικό Κράτος

Σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας θα συνομιλήσει σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος, για την αντιμετώπιση του Έμπολα και για άλλα φλέγοντα διεθνή ζητήματα, όπως η προέλαση της οργάνωσης Ισλαμιστικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία και οι προσπάθειες εφαρμογής της εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες από το Κογκρέσο τη χορήγηση πρόσθετων κεφαλαίων τα οποία θα διατεθούν για την προσπάθεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού Έμπολα, δήλωσε ο διευθυντής του Λευκού Οίκου για θέματα προϋπολογισμού, Σον Ντόνοβαν. Ορισμένα από τα διαθέσιμα κεφάλαια που προορίζονται για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, συμπεριλαμβανομένων των 30 εκατ. δολαρίων που εγκρίθηκαν τον περασμένο μήνα για να χορηγηθούν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, λήγουν στις 11 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήδη ο αριθμός των θυμάτων από τον Έμπολα έχει φτάσει τις 4,447 ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καταγραφούν ακόμη και 10.000 νέα κρούσματα κάθε εβδομάδα μέσα στους επόμενους δύο μήνες εάν δεν γίνουν εντατικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Θέμα συζήτησης μεταξύ των πέντε ηγετών θα είναι επίσης ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους που έχει σπείρει τον τρόμο τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία καθώς και οι προσπάθειες για την εφαρμογή της εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ήδη έγινε γνωστό ότι οι τζιχαντιστές σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Αμριγιάτ αλ Φαλούτζα, ένα από τα τελευταία προπύργια του ιρακινού στρατού στην επαρχία Αλ Άνμπαρ, μόλις 40 χλμ δυτικά της Βαγδάτης παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της όπως παραδέχθηκε και το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σε ό,τι αφορά την πόλη Κομπάνι της Συρίας, μέσα σε δύο ημέρες ο υπό τις αμερικανικές δυνάμεις συνασπισμός πραγματοποίησε 21 αεροπορικές επιδρομές και ο Μπαράκ Ομπάμα προέβλεψε ότι η εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους θα είναι μακροχρόνια.

(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Διεθνείς διασκέψεις
Ιράκ
Συρία
Ισλαμικό Κράτος