Έντυπη Έκδοση

Χάκερ έβαλαν στόχο τους υπολογιστές του ΝΑΤΟ

Ενα άγνωστο κενό ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα των Windows της Microsoft εκμεταλλεύθηκαν Ρώσοι χάκερ, για να κατασκοπεύσουν υπολογιστές του ΝΑΤΟ, της ουκρανικής κυβέρνησης και άλλων στόχων δυτικών κυβερνήσεων, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων iSight Partners, η ομάδα των χάκερ δρούσε τουλάχιστον από το 2009 και μεταξύ των στόχων της βρίσκονταν τελευταία μια πολωνική εταιρεία ενέργειας, κυβερνητικές υπηρεσίες δυτικοευρωπαϊκής χώρας καθώς και μια γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Διευθυντικό στέλεχος της iSight, ο Στίβεν Γουόρντ, καταγγέλλει ότι πρόκειται για κατασκοπευτική δραστηριότητα υπέρ ρωσικών εθνικών συμφερόντων.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», «πιθανότατα οι χάκερ ανέλαβαν πιο ενεργό δράση ανταποκρινόμενοι στην ουκρανική κρίση και όταν κανείς γίνεται πιο δραστήριος, αυξάνει και τις πιθανότητες να τον πιάσουν». Η επιχείρηση κυβερνοκατασκοπίας έχει ονομαστεί Sandworm, επειδή οι ερευνητές διαπίστωσαν αναφορά στη σειρά επιστημονικής φαντασίας Dune, στον κώδικα του λογισμικού. Μάλιστα, ενώ η εκστρατεία αυτή βρισκόταν σε εξέλιξη την τελευταία πενταετία, η χρήση του συγκεκριμένου κενού ασφαλείας ξεκίνησε φέτος τον Αύγουστο και επέτρεψε στους χάκερ να στοχεύσουν περισσότερες πηγές.

Η εταιρεία ασφαλείας που έβγαλε στο φως τη σχετική αποκάλυψη δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα αν οι χάκερ συνδέονταν με τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η όλη αυτή εκστρατεία φαίνεται να είχε την υποστήριξη κάποιου κράτους επειδή ακριβώς οι κυβερνο-κατάσκοποι συγκέντρωναν πληροφορίες και στόχος τους δεν ήταν να κερδίσουν χρήματα.

Σε μια έκθεση 16 σελίδων, η iSight εξηγεί πώς το Δεκέμβριο του 2013 το ΝΑΤΟ έγινε στόχος μέσω ενός εγγράφου που υποτίθεται ότι αφορούσε στην ευρωπαϊκή διπλωματία αλλά είχε ενσωματωμένο κακόβουλο λογισμικό. Την ίδια περίοδο, τοπικές κυβερνητικές αρχές στην Ουκρανία και ακαδημαϊκός που ασχολείτο με ρωσικές υποθέσεις στις ΗΠΑ έλαβαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποτίθεται ότι περιελάμβαναν λίστα με δραστηριότητες των φιλο-Ρώσων εξτρεμιστών.

Από τη στιγμή που ενημερώθηκε η Microsoft, κάλυψε με μια ενημέρωση των Windows το κενό της ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, χθες, χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, πλήττοντάς το με πέτρες, καπνογόνα, αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς και βλήματα αεροβόλων.

Επίσης, επτά Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, ένας από τους πιο βαρείς απολογισμούς για το στρατό από τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Κιέβου και ανταρτών.

(ΠΗΓΕΣ: REUTERS-BBC-WASHINGTON POST)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές
ΝΑΤΟ
Χάκερ