Έντυπη Έκδοση

Στήνουν κάλπες στην Καταλονία, αλλά δεν το λένε δημοψήφισμα

Μία εναλλακτική μορφή δημοψηφίσματος, ένα είδος συμβολικής διαδικασίας, θα διεξαχθεί τελικά στις 9 Νοεμβρίου στην Καταλονία, αντί του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης της περιοχής, Αρτούρ Μας, μετά την απαγόρευση στις 29 Σεπτεμβρίου, από το Συνταγματικό Δικαστήριο, της διεξαγωγής επίσημου δημοψηφίσματος, στο οποίο προσέφυγε η ισπανική κυβέρνηση.

Αντίστροφα μετράνε οι Καταλανοί για τις 9 Νοεμβρίου Αντίστροφα μετράνε οι Καταλανοί για τις 9 Νοεμβρίου Μία απόφαση που έχει προκαλέσει ρωγμές μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων, της Αριστεράς και της Δεξιάς, που στηρίζουν το δημοψήφισμα, με το αριστερό κόμμα να πιέζει για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ακόμη κι αν καταπατά τους νόμους και έχει κριθεί μη νόμιμο.

«Είναι μια παρωδία», μια «μαζική δημοσκόπηση», δήλωσε η Αλίσια Σάντσες Καμάτσο, ηγέτιδα του Λαϊκού Κόμματος στην Καταλονία, η οποία κατηγόρησε τον Μας ότι «εξαπατά» τους Καταλανούς.

Ο Μας, πάντως, τάσσεται υπέρ της διοργάνωσης αργότερα εκλογών στην Καταλονία. Στόχος του είναι η στήριξή τους από το σύνολο των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, τα οποία θα κατεβούν με ένα κοινό ψηφοδέλτιο και ένα κοινό πρόγραμμα, την ανεξαρτησία. Οι εκλογές αυτές, δήλωσε, θα είχαν τότε το ίδιο αποτέλεσμα με ένα δημοψήφισμα.

«Δεν έχει τελειώσει (...) Το τέλος θα ήταν η διοργάνωση εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα», υποστήριξε.

Νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε χαρακτηρίσει «θαυμάσια είδηση» την εγκατάλειψη του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, λέγοντας πως «ο σεβασμός του νόμου είναι υποχρέωση όλων».

Ο Ραχόι εξέφρασε την επιθυμία η ισπανική κυβέρνηση «να κάνει διάλογο» και «να μιλήσει» με τους Καταλανούς, λέγοντας πως «αυτοί που επιθυμούν από τα βάθη της καρδιάς τους να ζήσουμε μαζί, είναι πολλοί».

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ- AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοψηφίσματα
Ισπανία