Έντυπη Έκδοση

«Μέτρια τα αποτελέσματα, αλλά η στρατηγική λειτουργεί»

Συνάντηση των 22 χωρών που συμμετέχουν στη διεθνή συμμαχία κατά του Ι.Κ.

Μαχών και αεροπορικών επιδρομών συνέχεια στο Κομπάνι, με τη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) να προχωρεί σε μια πρώτη αποτίμηση της στρατηγικής της και το Λευκό Οίκο να τη χαρακτηρίζει κατ' αρχάς ικανοποιητική, την ώρα που οι τζιχαντιστές κερδίζουν έδαφος σε Συρία και Ιράκ.

Εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας 22 χωρών που συμμετέχουν στη διεθνή συμμαχία συναντήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον, παρουσία και του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα, με θέμα την εξέταση των αποτελεσμάτων της εκστρατείας κατά του Ι.Κ. και το συντονισμό των επιχειρήσεων.

Υπό το φως των εξελίξεων στο έδαφος, πολλοί Αμερικανοί αναλυτές έκαναν λόγο για στρατηγική που έχει αποφέρει ώς τώρα μέτρια αποτελέσματα. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος επισήμανε σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του ότι «η στρατηγική λειτουργεί»: «Βρισκόμαστε στην αρχή της εφαρμογής αυτής της στρατηγικής, αλλά αναμφιβόλως τα στοιχεία που διαθέτουμε σε αυτή τη φάση δείχνουν ότι λειτουργεί». Η συμμαχία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε 21 νέες επιδρομές τη Δευτέρα και την Τρίτη εναντίον των τζιχαντιστών στο Κομπάνι καθυστερώντας την επέλασή τους.

Σκληρές μάχες συνεχίζονταν χθες στο κέντρο της πόλης, το 50% της οποίας βρίσκεται πλέον υπό την κατοχή του ΙΚ, με τους Κούρδους μαχητές να ελέγχουν μόνο τις δυτικές συνοικίες, μια συνοικία στο βορρά κι ένα μέρος του κέντρου.

Ανώτερος αξιωματούχος των Κούρδων του Ιράκ δήλωσε ότι η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν έχει στείλει βοήθεια στους Κούρδους του Κομπάνι, οι οποίοι με τη σειρά τους λένε ότι η βοήθεια αυτή δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της και παραμένει στη βορειοανατολική Συρία διότι η Τουρκία δεν ανοίγει διαμετακομιστικό διάδρομο. Τα Ηνωμένα Εθνη άρχισαν εντωμεταξύ να μειώνουν κατά 40% την επισιτιστική βοήθεια που χορηγούν στους Σύρους λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.

Στο γειτονικό Ιράκ το Ι.Κ. κερδίζει έδαφος στη δυτική ιρακινή επαρχία Αλ-Ανμπαρ, μέρος της οποίας ελέγχει από την αρχή του έτους, ενώ πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης σε επίθεση καμικάζι που αποδίδεται στους τζιχαντιστές. Εκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σταματήσουν τα εγκλήματα των τζιχαντιστών εναντίον παιδιών απηύθυνε χθες με δημόσια παρέμβασή της η αρμόδια γενική εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης Στέλλα Κυριακίδου.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλαμικό Κράτος