Έντυπη Έκδοση

Από το στρατό στην αστυνομία, το «Μάτι του Αδελφού»

Ενα «μάτι» του Μεγάλου Αδερφού στον ουρανό ενθουσιάζει τις αμερικανικές αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκουν σύμμαχο στην καταπολέμηση του εγκλήματος και προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και οργανώσεων που καταγγέλλουν άλλο ένα βήμα προς την κατάλυση της δημοκρατίας και τον έλεγχο της ιδιωτικής ζωής.

Το όνειρο κάθε αστυνομοκρατούμενης χώρας: μάτια παντού... Το όνειρο κάθε αστυνομοκρατούμενης χώρας: μάτια παντού... Χρησιμοποιώντας τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αμερικανική εταιρεία δημιούργησε επανδρωμένο σκάφος με 12 κάμερες, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετά πάνω από τις γειτονιές, να βλέπει και να καταγράφει ό,τι συμβαίνει σε ακτίνα σχεδόν 65 τετραγωνικών χιλιομέτρων. «Είναι η απάντηση για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, θα έχουμε στοιχεία για κάθε βίαιη ενέργεια, για κάθε φόνο που συμβαίνει στους δρόμους μας» λέει στο BBC ο Ρος ΜακΝατ, πρόεδρος της εταιρείας PSS, που παρουσίασε το μοντέλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι εικόνες που καταγράφονται είναι χαμηλής ανάλυσης - δεν φαίνονται λεπτομέρειες- και μεγεθύνονται μόνο σε περίπτωση που συντρέχει λόγος - σε θέματα ασφαλείας. «Με ένα μόνο pixel, ακόμη και σε χαμηλή ανάλυση, μπορούμε να παρακολουθούμε τις κινήσεις ενός παραβάτη για έξι τουλάχιστον ώρες» λέει ο ΜακΝατ. Και υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια δοκιμών, που πραγματοποιήθηκαν σε διάρκεια 9 ημερών πάνω από την πόλη Κόμπτον στην Καλιφόρνια το 2012, το «μάτι» έγινε μάρτυρας 34 φόνων. Σημειώνεται πάντως ότι οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες του Κόμπτον.

Ομως το «μάτι» της PSS δεν βλέπει μόνο φόνους και εγκληματίες - οι κάμερές του βλέπουν τους δρόμους, τις αυλές και τα σπίτια όπου οι πολίτες ζουν στην καθημερινότητά τους. «Είμαστε αντιμέτωποι με νέα υψηλής τεχνολογίας απειλή για τη δημοκρατία. Το "μάτι" δεν παραβιάζει απλώς την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, αλλά καταγράφει τις δραστηριότητες ολόκληρων κοινοτήτων» καταγγέλλει η Τζένιφερ Λιντς, νομικός που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα στην εποχή των νέων τεχνολογιών.

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

(Πηγή: BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές